Fogh vil gøre op med religiøs middelalder

De danske værdier er under pres, og derfor skal religiøs middelaldertænkning bekæmpes, lyder et hovedbudskab fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i sin nytårstale.

Statsministeren opfordrer alle til at hjælpe med at sikre, at flere indvandrere kommer i arbejde, og at alle skal have en fair chance. Samtidig understreger Fogh, at indvandrerne selv kan gøre en indsats ved blandt andet at sætte sig ind i de værdier, som det danske samfund bygger på.

- Mange af disse værdier har vi taget som en selvfølge. Blandt andet fordi vi har udviklet dem over mange generationer. Men i disse år bliver de udfordret, siger Anders Fogh Rasmussen og peger blandt andet på små piger, der bliver udsat for lemlæstelse ved omskæring.

- Det har fyldt os med afsky, at herboende imamer støtter dødsstraf ved stening. Og det er rystende, når en imam i fredagsbønnen udtrykker forståelse for selvmordsbombere. Det er en religiøs middelaldertænkning, som vi må tage afstand fra og bekæmpe, siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren slår fast, at der skal være frihed til forskellighed og at samfundet ikke skal vil blande sig i, hvordan mennesker går klædt, hvad de spiser - eller hvad de tror på. Til gengæld understreger Fogh, at det danske samfund bygger på nogle grundværdier, som man må acceptere, hvis man vil bo i landet.

- Derfor har jeg to klare budskaber i aften: Vi skal tale de fundamentalistiske imamer midt imod og forhindre, at religiøs og politisk fanatisme får grobund i Danmark. Men vi skal også vise indvandrerne, at der er plads til dem i et moderne samfund, hvis de ønsker at deltage, siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren fastslår som et andet hovedbudskab i sin nytårstale, at de danske EU-forbehold ikke kommer til afstemning i år trods et veloverstået formandskab. Anders Fogh Rasmussen mener derimod, at danskerne først skal kende indholdet af den nye EU-traktat, der formentlig vil kræve en folkeafstemning i Danmark. Statsministeren forventer, at den vil finde sted i 2004 eller 2005.

- Hvis vi allerede nu holder en folkeafstemning om undtagelserne, vil mange føle, at de køber katten i sækken. For så beder vi vælgerne om at fjerne undtagelserne - uden at kende det samlede billede. Derfor tror jeg, at den rigtige rækkefølge er at se den nye traktat først - og derefter tage stilling til, hvad vi vil med undtagelserne, siger Anders Fogh Rasmussen.

Statsministeren nævner til gengæld ikke de skattelettelser, som betyder så meget for regeringspartneren De Konservative, med et eneste ord i sin tale. Ifølge kilder tæt på statsministeren har Fogh undladt at omtale skattelettelserne, fordi regeringen først i løbet af januar vil finde frem til en model. Og samtidig har statsministeren vurderet, at emnet var for kompliceret at komme ind på i en nytårstale, der egner sig bedre til budskaber om værdier.

I stedet gentager Fogh i sin nytårstale andre velkendte emner for VK-regeringen som bedre uddannelse af børn og unge, et opgør med den negative, sociale arv, og et ønske om, at danskerne tager større personligt ansvar.

- Staten kan ikke garantere lykke. Politikere kan skabe nogle rammer. Men det er op til hver enkelt at fylde rammen ud, siger Anders Fogh Rasmussen og opfordrer danskerne til at opmuntre og påskønne hinanden lidt mere i hverdagen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.