Rolig dansk nytårsaften

Danskerne fejrede et fredeligt nytår, selv om mange politikredse havde nok at gøre med at holde alkoholiserede gemytter i ro.

- Det har været historisk roligt. Jeg tror, det skyldes kulden, siger den vagthavende hos Tønder Politi. Andre havde mere travlt med "snot, hærværk og fulde idioter", som en politimand udtrykker det.

I København kom det kun til beskedne syv anholdelser - som alle endte med løsladelse igen, inden natten var omme.

- Det har været en god nat set fra vores side, siger kriminalinspektør Per Leo Jepsen.

Flere af de syv blev anholdt for at skyde nytårsraketter ind i menneskemængden på Rådhuspladsen under årsskiftet, hvor 500 var forsamlet. Ingen kom til skade, og politiet valgte at lade de anholdte gå igen.

Ud på morgenen lukkede flere værtshuse i København, fordi gæsterne lavede ravage. Der opstod gnidninger mellem fulde folk på vej hjem.

Tidligt nytårsmorgen blev en mand blev stukket med kniv i ryggen i et rækkehus i Ishøj og bragt til hospitalet. Politiet i Glostrup oplyser, at mandens tilstand er stabil. En anden mand er anholdt for knivstikkeriet.

Falck registrerede i alt 65 fyrværkeriskader. To personer blev overført til øjenafdelingen i Odense.

- Der plejer at være flere alvorlige skader, siger informationschef Morten Jeppesen i Falck.

Derimod var der landet over flere brande end normalt - i alt 192.

- Måske skyldes det frostvejret, at ilden fænger bedre, siger Morten Jeppesen.

På Frederiksberg mistede en 23-årig mand livet, da han faldt ned fra 4. etage i en ejendom på Lindevej. Manden deltog i en fest, hvor deltagerne først opdagede hans skæbne, da politiet bankede på. Politiet mener, at manden gik ud på en altan og skrævede over gelænderet, inden han gled eller faldt ned.

- Vi ved ikke, om det var i kådhed eller beruselse eller noget tredje, siger den vagthavende på Frederiksberg.

I Valby blev en yngre mand kørt ned og dræbt, da han på Valby Langgade havde sagt farvel til nytårsgæster og blev ramt af en bil. På Lolland blev en 30-årig fodgænger ligeledes kørt ned og dræbt, da han gik langs vejen i bilernes kørselsretning.

Der var mange udrykninger til brande efter vildfarne raketter. En sådan var formentligt årsagen til en gårdbrand i Skovby ved Sønderborg, hvor omkring 150 svin måtte lade livet. Gårdens beboere affyrede raketter i retning mod et halmloft med åbne luger, hvor 500 svin befandt sig nedenunder. Det lykkedes at få cirka 350 ud i live, inden laden nedbrændte.

Mest hyppigt nævnte landets politistationer om containerbrande, skader på hustage fra raketnedslag, hærværk med kanonslag, rudeknusninger, gadeuorden, husspektakler, og "almindelig nytårsaften-vold" - altsammen sammenfattet som "pullerværk" af den vagthavende i Aalborg Politi.

På alarmcentralen hos Københavns Brandvæsen havde der i løbet af nytårsaften og -nat været i nærheden af 3000 opkald. Men selv om ambulancerne og brandbilerne havde haft drønende travlt, så var der kun ganske få udrykninger til alvorlige uheld. Der var ikke færre end 104 brandudrykninger, men kun i et enkelt tilfælde var situationen faretruende: det var en brand på Borgmestervangen, hvor der var ild i noget affald. Det lå op ad en bygning og flammerne havde derfor fået fat i taget. 40 kvadratmeter tag gik til, inden flammerne var slået ned.

Der var travlest lige efter at byen var trådt ind i det nye år. Alene i tidsrummet fra midnatsklokkernes første slag til klokken 01.00 var der 63 brandudrykninger.

Ambulancerne rykkede ud 224 gange i løbet af aftenen og natten. Men kun i en håndfuld tilfælde var skaderne hos de mennesker, der havde ringet, alvorlige. Der var enkelte nytårsskader såsom forbrændinger eller tilskadekomster forårsaget af fyrværkeri og så havde en enkelt fået knoglebrud.

Ifølge brandvæsenets opgørelser har der gennem de seneste år været et faldende antal alarmer i forbindelse med nytåret. Til gengæld er der blevet flere småbrande omkring årsskiftet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.