Byge af spørgsmål til regeringen

Regeringen afkræves en lang række svar i sagen om fængslingen af Akhmed Zakajev.

Oppositionen på begge sider af regeringen stiller nu en stribe nye spørgsmål i sagen om fængslingen af Akhmed Zakajev. Flere partier undrer sig samtidig over Rigspolitiets seneste forklaringer og undskyldninger for, at der skete fejl i kommunikationen.

Regeringens faste støtte, Dansk Folkeparti, benytter således sagen til et fornyet opgør om Schengen-samarbejdet. Det skyldes, at Akhmed Zakajev aldrig fik separat visum til Danmark. I stedet rejste han til København via Belgien..

»Nu må mystikken om den terrormistænkte Akhmed Zakajev undersøges nøjere. Vi har i Dansk Folkeparti længe været skeptiske over for Schengen-samarbejdet, som nedlagde kontrollen ved Danmarks grænser, og nu ser vi et tydeligt eksempel på, hvorfor vores skepsis var og er velbegrundet,« siger partiets næstformand, Peter Skaarup, der vil have justitsminister Lene Espersen (K) til at redegøre for denne del af sagen.

Enhedslistens Keld Albrechtsen forlanger direkte svar fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), om hvorledes regeringen har været involveret i arrestationen.

»Det er uklart, om det er justitsministeren, regeringens sikkerhedsudvalg, eller politiet selv, der har truffet beslutningen. Det er således uklart i hvilket omfang, der er tale om en politisk beslutning. Jeg har en kraftig mistanke om, at arrestationen er sket efter politisk pres fra Rusland,« siger Keld Albrechtsen, som understreger, at når politiet efter egne oplysninger fik kendskab til sagen mandag, så burde regeringen straks have indkaldt Udenrigspolitisk Nævn for at korrigere de oplysninger, der var afgivet i weekenden om, at der ikke var terrormistænkte på den tjetjenske verdenskongres.

Socialdemokratiet er på samme linje:

»Det, at Justitsministeriet hører om kravet fredag, er nok til, at regeringen er orienteret. Og så burde man have fortalt nævnet herom, selv om der blot var tale om en mistanke - specielt når vi spurgte til mulige terrorister blandt tjetjenerne på møderne,« siger partiets udenrigsordfører Jeppe Kofod til Ritzau.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Anne Baastrup (SF), har samtidig kaldt Lene Espersen i samråd i udvalget. Her skal justitsministeren redegøre for, om anholdelsen af den tjetjenske vicepremierminister er i strid med internationale konventioner.

»Det er vigtig lovgivning og vigtige internationale principper, der i denne sag er i centrum. Den danske lov om udlevering af udenlandske statsborgere til strafforfølgning i andre lande yder ikke megen beskyttelse mod risiko for overgreb. Det er en farlig udvikling, hvis politikere ikke kan mødes for at drøfte fred, uden at de risikerer at blive udleveret,« siger Anne Baastrup.

Venstres retspolitiske ordfører, Birthe Rønn Hornbech, betegner imidlertid oppositionens kritik som politisk indblanding i en sag, der alene skal behandles af retssystemet.

»Det er en utilstedelig sammenblanding, som ikke er en retsstat værdig,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Jens Hald Madsen (V), formand for Udenrigspolitisk Nævn forstår ikke oppositionens kritik:

»Oppositionen roder det hele sammen. Jeg kan ikke se, hvordan man kunne agere anderledes. Vi holdt nævnsmøde onsdag efter anholdelsen, regeringen får det at vide onsdag morgen, og vi har nævnsmøde onsdag eftermiddag,« siger han.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har flere gange forsikret, at der blot var tale om en orientering, da regeringens særlige sikkerhedsudvalg få timer inden arrestationen blev gjort bekendt med sagen. Han afviste kategorisk efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn onsdag, at der var tale om politisk indblanding i »en ren politimæssig afgørelse.«

Regeringen forventes i dag at give en redegørelse til Udenrigspolitisk Nævn på baggrund af en stribe spørgsmål, som Folketingets partier tidligere har stillet i forløbet. Ifølge Jyllands-Postens oplysninger vil justitsminister Lene Espersen møde op for derved at signalere, at sagen netop ikke er landet på udenrigsministerens bord.

mikkel.thastum@jp.dk

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.