Protest over anholdelsen

Tjetjeniens ekspræsident Zelimkhan Jandarbijev sendte i går en protest til Folketinget, statsministeren og dronning Margrethe over arrestationen af hans landsmand og allierede Akhmed Zakajev i København. I et interview med Jyllands-Posten bekræfter Jandarbijev overraskende, at ekspræsident og oprørsleder Aslan Maskhadov har givet ordre til terroraktioner i Rusland. Jandarbijev nægter dog at betegne angreb i fjendens bagland som terror. Han kalder det sabotage.

Moskva

Zelimkhan Jandarbijev ler en rusten latter i telefonen fra den arabiske ørken.

For en gangs skyld er han enig med præsident Vladimir Putins talsmand og Ruslands ukronede spindoktor Sergej Jastrsjembskij.

Jastrsjembskij har netop på en pressekonference i Moskva afspillet bidder af en telefonsamtale mellem den tjetjenske ekspræsident og de tjetjenske terroristers leder under gidseldramaet i Moskva, Movsar Barajev. Telefonsamtalen fandt sted sent fredag få timer før specialstyrkers storm på Dubrovka teatret. Ifølge Kreml har forløbet vist, at der er en forbindelse mellem Den tjetjenske Verdenskongres i København og terroraktionen i Moskva, som kostede 120 gidsler og 41 terrorister livet, at der ikke er nogen principiel forskel på den politiske og væbnede del af de tjetjenske separatisters kamp.

To plus to er fire

En hård anklage mod den tjetjenske kamp for uafhængighed, skulle man mene. Men Jandarbijevs latter skyldes, at Jastrsjembskij blot har fremsat en erklæring, der er lige så indlysende, som at to plus to er fire.

»Hvis Jastrsjembskij langt om længe har forstået, at der ikke er forskel på den politiske og militære del af tjetjenernes kamp, så kan jeg kun hilse det velkommen. Allah være lovet,« siger Zelimkhan Jandarbijev fra sit eksil i den rige golfstat Qatar.

»Russerne skal ikke gøre sig illusioner om at tjetjenske politikere står for sig selv, hæren for sig selv, diasporaen for sig selv, flygtninge for sig selv og folket i Tjetjenien for sig selv. Vi er en samlet enhed og som en enhed vil vi slå vores fjende,« tilføjer Jandarbijev.

Jandarbijev var vicepræsident i Tjetjenien under den første præsident Djokhar Dudajev i perioden fra 1991 til Dudajevs død i foråret 1996. Derpå var han fungerende præsident til januar 1997, da Aslan Maskhadov blev valgt til ny præsident. Han går ind for en fundamentalistisk islamisk stat i Tjetjenien, og støttede tjetjenske oprøreres angreb på naborepublikken Dagestan i august 1999 med henvisning til at invasionen var en støtte til dagestanske muslimer, som også ønsker at leve i en islamisk stat. Jandarbijev var dengang i opposition til præsident Maskhadov, men i dag er han på præsidentens side i kampen mod den fælles fjende Rusland.

Jandarbijev er overraskende nok også enig i, at ekspræsident Aslan Maskhadov var vidende om Movsar Barajevs planer om et terrorangreb i Rusland. Han bruger blot andre ord til at forklare forløbet, og forskellen i ordforråd afslører forskellen i synet på terror og den tjetjenske kamp. Ifølge Jandarbijev var terroraktionen i Moskva et legitimt væbnet angreb dybt inde i fjendens bagland. Det var sabotage, et våben som bruges i de fleste væbnede konflikter.

Fjendens bagland

»Maskhadov havde givet sin generelle godkendelse af angreb dybt inde i fjendens bagland, men Barajev valgte selv formen og tidspunktet,« forklarer Jandarbijev.

Han tilføjer, at planlægningen foregik under den internationalt eftersøgte terrorist og oprørsleder Sjamil Basajevs opsyn. Basajev fungerer i dag som ekspræsident Maskhadovs forsvarsminister.

»Men Sjamil kendte sikkert heller ikke de nærmere detaljer. Barajev var soldat i den tjetjenske hær. Hans specialenhed var en del af Tjetjeniens væbnede styrker, men han bestemte selv detaljerne i operationen. Vi kan ikke følge med i al planlægning, især når russerne følger vores kommunikation og gør det svært for os at holde forbindelse med hinanden,« siger Jandarbijev.

Jandarbijevs samtale med terroristernes leder i teatret, Movsar Barajev, fik i går Rusland til at fremsætte et krav til Qatar om udlevering af den tjetjenske ekspræsident, der har været eftersøgt via Interpol siden sidste efterår. Han er anklaget for samme forbrydelser som Akhmed Zakajev, der i forgårs blev arresteret i København på de russiske myndigheders begæring. Det drejer sig om væbnet oprør, deltagelse i illegale væbnede grupper og vold mod russere i uniform.

Protest til dronningen

Zelimkhan Jandarbijev sendte i øvrigt i går en protest til Folketinget, statsministeren og dronning Margrethe over arrestationen af hans landsmand og allierede Akhmed Zakajev i København.

flemming.rose@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.