Røde ører hos politiet

Svigt i kommunikationen hos politiet. Rigspolitichefen kunne godt ligne en mand med røde ører.

Foran en talstærk dansk og udenlandsk presse redegjorde Torsten Hesselbjerg i går eftermiddag for Interpol og Politiets Efterretningstjenestes rolle i sagen om den varetægtsfængslede Akhmed Zakajev.

Ikke alt var lige flatterende for etaten.

Rigspolitichefen erkendte en åbenlys fejl i dansk Interpols håndtering af oplysninger i Moskva, og den fejl forsinkede i værste fald anholdelsen af den tjetjenske toppolitiker i 16 timer.

Det vender vi tilbage til.

Navnet Akhmed Zakajev dukker 25. oktober 2001 op første gang hos Interpol - som i dag hedder kommunikationscentret under Rigspolitiet. I en email med overskriften "normal" eftersøger Interpol i Moskva Zakajev verden over med henblik på udlevering til Rusland.

Russerne mistænker ham for at have organiseret ulovlige livstruende angreb på en, der er tilknyttet den retshåndhævende myndighed, som det formuleres. Ikke noget om terrorisme. Efterlysningen rummer heller ingen fødselsdato, kun årstallet 1956. Yderligere oplysninger følger, lover emailen.

Oplysningerne kommer i Interpols EDB-register med besked om, at man afventer flere informationer. Meddelelsen bliver med andre ord lagt til side med henblik på at blive taget frem igen senere. Der er for få oplysninger til at registrere Zakajev med et såkaldt spærrekort i det danske kriminalregister.

»Heller ikke en lang række andre lande gør noget. Nogle lande har, så vidt jeg er orienteret, end ikke reageret på de seneste oplysninger. Derfor er alt også i sin skønneste orden, da Zakajev i torsdags fremviser sit pas i lufthavnen. Han har et belgisk visum, så han bliver tjekket i lufthavnen og kan komme frit ind i landet. Han står ingen steder,« forklarer Torsten Hesselbjerg.

Ekstra oplysninger

Præcist et år senere - klokken 15.19, fredag den 25. oktober i år - kommer de lovede, ekstra oplysninger fra Moskva til Interpols lille, døgnbetjente kontor på fjerde sal i Rigspolitiet. Meddelelsen er sendt til Interpol i hele verden, men er især rettet mod Ankara og hovedstaden i Georgien. Igen eftersøges Zakajev under overskriften "normal". Nu er fødselsdatoen fuldstændig - og korrekt - Zakajev er med ét blevet tre år ældre: Født den 26. april 1959.

Russerne skriver, at de har operative informationer om, at han har givet interview til medier om gidseltagningen i Moskva, og at der derfor er en mulighed for, at han er involveret i organiseringen af terroraktionen. Kriminalassistenten på fjerde sal i Rigspolitiet opfatter det ikke som en hastesag og lægger meddelelsen til side til senere sagsbehandling. Derfor ryger Zakajev først om mandagen i kriminalregistret.

»Man kan altid diskutere, om man skulle have reageret før. Men jeg vil ikke kritisere, at medarbejderen på vagt ikke gjorde mere den dag,« forklarer rigspolitichefen de fremmødte.

Kun et minut efter den første efterlysning - 15.20 - kommer en ny meddelelse fra Interpol i Moskva. Her fortæller de, at der er presseforlydender om afholdelsen af den tjetjenske verdenskongres i København, og at russerne har oplysninger om, at nogle personer involveret i terroraktiviteter kan deltage i kongressen.

Op af stolen

Den melding får kriminalassistenten i København op af stolen for at kontakte en vicepolitimester i Rigspolitiets afdeling A og PET.

Torsten Hesselbjerg får også besked, og kl. 18.38 anmodes Moskva om flere oplysninger. Det gælder især information om identiteten på de mennesker, Moskva eftersøger for terrorisme.

En kontorchef i Justitsministeriet orienteres også om Moskvas meddelelse om unavngivne terrormistænkte og om, at Interpol i Danmark efterspørger flere oplysninger.

Rusland svarer søndag 17.20. Denne gang er overskriften "haster". En liste med 78 terrormistænkte følger, og Interpol i Moskva anmoder om at få dem anholdt med henblik på udlevering, hvis de er i Danmark. Som nummer 59 på side 4 står Akhmed Zakajev.

Den kvindelige kriminalassistent i kommunikationscentret på fjerde sal reagerer ikke på hastebrevet. Der ligger ellers en udtrykkelig instruks om, at nye oplysninger fra Rusland straks skal videre til ledelsen i afdeling A og PET. Fem minutter senere kommer der et stormvarsel, som den fortravlede medarbejder også skal tage sig af. Derfor sendes de nye oplysninger først videre til Politiets Efterretningstjeneste mandag morgen klokken 09.24 - 16 timer senere.

Det er her i forklaringen, at politiet får røde ører. Torsten Hesselbjerg beklager forsømmelsen, som han kalder en klar menneskelig fejl. Samme søndag er Udenrigsministeriet i kontakt med PET-chef Lars Findsen. De vil sikre sig, at der ikke er tjetjenske terrorister på kongressen. Lars Findsen indkalder ekstra mandskab og kan melde tilbage, at PET ingen oplysninger har om det. PET har nemlig endnu ikke fået meddelelsen fra kollegerne i Interpol i Danmark.

Lars Findsen orienterer personligt Justitsministeriet om sagen mandag formiddag.

»Vi bliver først opmærksom på Zakajev mandag formiddag. Her får vi den russiske liste med de 78 eftersøgte personer. Dem gennemgår vi og konstaterer, at der er et navnesammenfald med en af deltagerne fra konferencen. Herefter orienterer vi Justitsministeriet. På tidspunktet ved vi intet konkret om Zakajev. I PET's egne optegnelser og de kilder, vi i øvrigt kan trække på, har der ikke ligget oplysninger på manden,« siger Lars Findsen.

»Forud for konferencen er vi i tæt kontakt med arrangørerne. Her løber vi listen af deltagere igennem og vurderer konferencen ud fra et sikkerhedsmæssigt spor - skal der træffes nogle foranstaltninger - og et terrorspor. Vi har ikke noget i vores systemet om Zakajev eller andre på konferencen. Først om mandagen bliver vi bekendte med den specifikke russiske interesse.«

Københavns Politi beder om flere oplysninger af Rusland, da de mandag eftermiddag modtager udleveringsbegæringen. Dem får de tirsdag og anholder som bekendt Zakajev natten til onsdag.

Politiet bestemte

Det sker tidsmæssigt efter, at regeringens sikkerhedsudvalg er blevet orienteret om sagen. Men politidirektør Hanne Bech Hansen siger, det er Københavns Politi, som har truffet beslutningerne og bestemt, hvornår anholdelsen af Zakajev skulle finde sted.

»Det var selvfølgelig utroligt vigtigt, at han ikke stak af,« siger hun.

Københavns Politi er blevet understøttet af Rigspolitiet i forbindelse med anholdelsen af Zakajev. Lars Findsen ønsker ikke at gå nærmere i detaljer af "operative årsager".

jens.grund@jp.dk

hans.davidsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen