Socialrådgivere skal ikke tage imod flygtninge

Socialdemokraterne vil have fjernet socialrådgiverne fra modtagelsen af flygtninge, fordi de fokuserer for meget på sociale ydelser og for lidt på at skaffe job. Regeringen begejstret for forslaget. Socialrådgiverne afviser.

I fremtiden skal indvandrernes første møde med det danske velfærdssamfund ikke være en sagsbehandler, der fortæller dem, hvilke sociale ydelser de har ret til.

Det første møde skal derimod være med et jobkonsulent, der straks undersøge, hvilket job indvandreren kan begynde på - og helst dagen efter.

Det foreslår den socialdemokratiske integrationsordfører, Anne-Marie Meldgaard, på baggrund af de seneste dages kritiske rapporter om integration fra regeringens Tænketank og Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Det er for let

»I dag møder indvandrerne socialrådgivere, som især har fokus på de sociale ydelser. Sagsbehandlerne sidder dér og hører på indvandrere, der fortæller om deres syge mostre, om deres børn og om, at de ikke kan ret meget. Det er for let at komme op på socialkontoret og sige, at man har det lidt skidt og derfor kun kan modtage passive ydelser. Mange sagsbehandlere har et stort socialt hjerte og tænker derfor i sociale ydelser. Men vi har brug for en anden type personer end socialrådgiverne. Det skal være folk fra beskæftigelsesafdelingen, der straks vurderer indvandrerens arbejdsevne og hurtigst muligt anviser ham et job. Den første visitering skal ikke have noget med sociale ydelser at gøre,« siger Anne-Marie Meldgaard.

Hendes forslag kommer, efter at en rapport fra regeringens Tænketank for integration tidligere på ugen skrev, at »mange socialrådgiver enten undervurderer udlændingenes kompetencer og ressourcer eller er for kræsne på udlændingenes vegne i forhold til konkrete job.« Tænketanken foreslår, at der indføres resultatløn for socialrådgiverne, således at de får højere løn, jo flere indvandrere de skaffer i arbejde.

B. Haarder enig

Også integrationsminister Bertel Haarder (V) har i ugens løb langet ud af efter socialrådgiverne og har sagt, at socialrådgiverne tilsyneladende har mere travlt med at finde sociale ydelser til indvandrerne end med at finde arbejde til dem:

»Jeg er helt enig med Meldgaard. Man skal trække skuffen med beskæftigelsestilbud ud frem for altid at trække skuffen med sociale ydelser ud. Kommunerne er perfekte til at tilbyde sociale ydelser, men er tilsyneladende ikke gode nok til at give indvandrerne de job, der ligger i kommunen. Det skal vi have ændret,« siger Bertel Haarder.

Han henviser blandt andet til, at virksomheder i Sønderjylland netop har importeret 200 ufaglærte arbejde fra Tyskland og at man i Frederiksborg og Fyns amter har importeret 200 ufaglærte central- og østeuropæere til sæsonarbejde, selv om der er mange ledige flygtninge og indvandrere i områderne.

Bertil Haarder tilføjer, at visse svineavleres efterspørgsel på arbejdskraft har ført til, at han har kontaktet Landsforeningen af Svineproducenter og har givet dem en kontaktperson i Integrationsministeriet:

Muslimer må passe svin

»Så kan svineavlerne bare ringe, hvis de mangler arbejdskraft, og vi skal sørge for, at kommunerne i området får besked om, at der er arbejde til deres ledige indvandrere. Jeg vil gerne vide, hvis der er svineavlere, gartnere og andre virksomhedsledere, der ikke kan finde arbejdskraft. Så agter jeg selv at ringe til de pågældende kommuner og spørge, hvorfor de ikke sender deres indvandrere ud til arbejdsgiverne,« siger Bertel Haarder, der tilføjer, at han har Rådet for Etniske Minoriteters ord for, at muslimer gerne med arbejde med svin, blot ikke spise dyrene.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening går til modangreb på politikerne:

»Der er masser af socialrådgivere, der netop sidder som jobkonsulenter, og hvis opgave det er at finde job til indvandrere så hurtigt som muligt. Men vi taler altså også om mennesker, der skal have en bolig og et indtægtsgrundlag for overhovedet af eksistere, i det mindste indtil de finder et job.«

Anne Worning sender kritikken videre til politikerne i kommunerne.

»Det er da påfaldende, at regeringen har valgt uge 44 til at falde over de ansatte i kommunerne. Først kritiserede socialministeren socialcheferne, så kritiserede beskæftigelsesministeren socialrådgiverne, og nu er det så integrationsministeren, der langer ud efter os. Men sandheden er jo, at regeringen ikke har forstået, at der er så megen træghed i det politiske system i kommunerne, at det tager lang tid at få ændret på sædvanlige procedurer. Det er eksempelvis politikerne i kommunerne, der bestemmer, hvor mange jobkonsulenter der skal være i forhold til sagsbehandlere,« siger Anne Worning.

orla.borg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.