V: Motion på recept til hele landet

Som det første amt herhjemme vil Ribe Amt ordinere visse patienter billig motion i stedet for medicin på recept.

Venstre vil have det udbredt til alle amter.

Det kan siges i overskrifter.

Hver anden voksen mand og hver tredje kvinde i Danmark er overvægtig, mens 10 procent er svært overvægtige. Der er tre gange flere overvægtige børn end for 25 år siden. Hvert år kommer der op mod 10.000 nye tilfælde af gammelmandssukkersyge, mange blandt unge. Og forskerne advarer om en eksplosion i antallet af midaldrende med livsstilssygdomme som fedme, sukkersyge og hjerte-karsygdomme.

Det problem vil Ribe Amt til livs i et nyt pilotprojekt, der blåstempler motion som et forebyggende lægemiddel i kampen mod dårlig livsstil og deraffølgende sygdomme.

Fra midt i november kan de praktiserende læger i først Ribe og siden Esbjerg, Grindsted og Varde ordinere motion på recept, så patienter får adgang til billig vejledning og træning hos en fysioterapeut eller i et motionscenter.

Begejstret

Og Venstres sundhedsordfører Preben Rudiengaard (V) - og også borgmester i netop Ribe Kommune og selv læge - er så begejstret for ideen om at give folk et bedre liv gennem øget motion, at han vil have den udvidet til at gælde hele landet. Så det forslag stiller han torsdag, når Folketinget har forespørgselsdebat om regeringens program for folkesundhed.

»Projekt er eminent, fordi der ligger et enormt forebyggende aspekt i det. For det første kan man få nedsat forbruget af smertestillende midler og gigtmedicin. For det første nedsætter den øgede motion muligheden for bl.a. hjerte-karsygdomme og sukkersyge. Og for det tredje sker træningen på holdet, så folk kommer ud af isolation og ensomhed og samles med ligesindede. Endelig kan der helt sikkert spares penge,« siger Preben Rudiengaard.

100 mio. ekstra

For to år siden udgjorde medicinudgifterne i Ribe Amt 197 mio. kr. I 2005 siger prognoserne, at medicinudgifterne vil være øget til 297 mio. kr. Det er en af grundene til, at amtet i et stykket tid nu har arbejdet med motion på recept.

Amtet vurderer, at hver enkelt patient med recept på motion kommer til at koste mellem 3500 kr. og 4500 kr. for et tre måneders forløb. Heraf betaler patienten selv kun 750 kr., mens amtet og sygesikringen betaler resten.

Alligevel forventer formanden for sundhedsudvalget i amtet, Bent Poulsen (V), at kunne spare penge fremover.

»De praktiserende læger skal fremover vurdere, om det er mere nyttigt eller gavnligt for patienten at få ordineret motion frem for medicin. Indtil nu har lægerne mere eller mindre tilfældigt sagt til nogle, at det ville være fornuftigt at dyrke mere motion, men det har en for ringe effekt.« siger Bent Poulsen.

»Med recepten følger en motionsanvisning og en henvisning til et motionscenter med fysioterapeut, som skal lave et motionsprogram, der er tilpasset patientens evner og lyst. Vi taler og taler og taler om forebyggelse om alternativer, men nu forsøger vi,« tilføjer han.

Rådgivende

Den 21. november holder det rådgivende organ, Forum for Motion, i samarbejde med Praktiserende Lægers Organisation og Dansk Selskab for Almen Medicin, en høring på Christiansborg om lægers mulighed for at udskrive motion på recept til patienterne i stedet for medicin i en række tilfælde.

Og til næste år udgiver Dansk Selskab for Fysisk Aktivitet og Sundhed i samarbejde med Sundhedsstyrelsen en decideret lægehåndbog med anvisninger på, hvordan fysisk aktivitet i flere tilfælde kan erstatte medicin i forebyggelse og behandling. Så der er tilfredshed med projektet i Ribe Amt.

»Her har man et lægemiddel helt uden bivirkninger, et middel som virker på langt flere sygdomme, end vi gik og troede. Det gode ved motion på recept er desuden, at lægerne har kontakt til de mest inaktive danskere, fordi de ofte bliver syge, og derfor kan man nemt få fat i målgruppen,« siger dr. med. Henning Kirk, formand for Forum for Motion.

Projektet i Ribe skal endelig vedtages i amtets sundhedsudvalg på mandag. Senere forventes i hvert fald også Vejle Amt at sætte forsøget på dagsordenen.

oson@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.