Ordet har magten

Undgå krøllede tæer og røde ører, søvnløshed og lange taler. Find de rette ord og lær at præsentere dem i en tale. To nye bøger vil gøre det til en fornøjelse for fremtidens talere - og deres publikum.

Kender De det - der er en familiebegivenhed, der skal fejres, og man er nødt til at holde en tale?

Nu hører De til enten den gruppe, der tager det ovenfra og ned og går professionelt til værks. De er en dreven taler, der ved, hvilke knapper der skal trykkes på for at holde publikum vågen.

I givet fald behøver De ikke at læse videre.

Hører De derimod til den - meget større - gruppe, der får koldsved på panden, ligger søvnløs - måske ikke Seattle, men hjemme på springmadrassen - i skræk for den forestående tale, så hold ud. Der er hjælp at hente. Hvor der er vilje, er der en vej. Den der investerer får igen med renters rente osv. osv.

Klichéer, javist, men den slags behøver ikke kun at være dårlige, viser det sig. Men det kommer vi til senere.

Hjælp til den uøvede

Der er netop udkommet to bøger, som kan være til uvurderlig hjælp for den uøvede eller skrækslagne taler.

Aldrig mere vil det være legitimt at starte sin tale med et: "Jeg er jo ikke taler, men ..."

Aldrig mere, skal vi som tvangsindlagt publikum krølle tæerne i de smalle festsko eller skotte til uret og den smeltende is, fordi taleren har fået munddelirium, og absolut vil delagtiggøre alle i samtlige sine erindringer og mere - men ofte mindre - morsomme anekdoter fra et liv sammen med festens midtpunkt.

Ingen taler kan efter at have søgt hjælp i Klaus Kjøllers Store Bog Om At Holde Tale fra Aschehoug undskylde sig med, at han/hun ikke vidste bedre.

Problemet vil kun være at få de kommende talere til at indse og erkende nytten af en erfaren mands råd - og få dem til at benytte sig af dem.

Er det oven i købet en bryllupstale, der skal holdes, så er der yderligere hjælp at hente i Niels Wambergs dejlige bog Så tilspørger jeg dig, en bryllupsbog, hvor han har samlet citater fra før og nu og uddrag og klip og pluk, der alle har med det store at gøre, at to finder sammen i ét.

Med de to bøger til rådighed kan brud, brudgom og gæster - ja selv taleren - se frem til festen med nogenlunde sindsro.

Lad os blive ved bryllupsfesten og dens taler, for reglerne her kan i mange tilfælde overføres til andre lejligheder, ret direkte endda, for Klaus Kjøller kalder brylluppet for familielivets svar på en fusion af to firmaer.

"To familier skal for første gang holde et formelt arrangement sammen og fejre at de smelter sammen. Der holdes typisk tale af fædrene til brud og brudgom, af brudgommen og eventuelt af bruden. Hertil kan komme mange andre talere. Brudgommens tale er en hyldest til bruden og en tak til hendes familie for at have frembragt hende og nu overladt hende til ham ..."

Således taler en klog mand!

Er det morsomt?

Hør her, hvad der kan ske, hvis man ikke følger den ellers ret indlysende regel:

(Fra Hanne Vibeke Holst Min Mosters Migræne, hvori forfatteren interviewer sin mormor)

"Kan du huske dit bryllup?"

Mit bryllup?

Mormor ser betuttet på mig, som om det var det mest bizarre spørgsmål, jeg kunne stille.

Jo, det kan jeg! For det var egentlig første gang, jeg blev rigtig gal på min mand ...! Vi sad ved bordet og der blev holdt taler. Min far var ret god til at holde tale - han kunne få folk til at grine. Og så kom så det øjeblik, hvor brudgommen slog på sit glas. Og så sagde han: "Ja, jeg har jo altid været så forfærdelig glad for at komme til Nørre Sundby" - og folk de smilede jo - "og været glad for at besøge dem jeg holdt af ..." og han talte om, hvor varm han blev, når han blev mødt af "hendes kønne smil", om glæden "ved at se hendes søde ansigt", og han forherligede og fablede en masse om, hvor dejligt det hele var. Så sluttede han talen med at sige: "og så synes jeg, vi skal rejse os og udbringe en skål for - min bedstemor!"

... Så stod han ganske vist senere op og holdt en tale for mig, men det var ligesom for sent ... Synes du ikke det var sært? Ka' du ikke se, hvad der ligger i sådan et menneske, der kan finde på sådan noget?"

Den undren og den bitterhed, som her undslipper den gamle kvinde er tres år gammel, men usvækket! Så pas på - lad være med at være morsom på andres bekostning. Slet ikke din brud - eller gom, for den sags skyld.

Og i disse tider, hvor det måske ikke er brud eller brudgoms første bryllup, og hvor der kan være børn af tidligere ægteskaber med - da skal man slet ikke gøre sig lystig med anekdoter fra det vilde liv - dem skal man have afleveret ved den forudgående polterabend. Det er kun Hugh Grant der kan slippe godt fra at holde pinlige bryllupstaler - og kun på film.

Skjulte budskaber

Nu sidder man jo og bliver helt mundlam ved alle de råd og forordninger og regler, som skal følges, og så er det rart at få nogle eksempler på, hvordan man kan få sagt en hel masse, uden at alle opdager det og uden at lave skandale. Klaus Kjøller tager f.eks. fat på den norske kronprins Haakons tale til Mette-Marit. Det var en særlig situation, som Kjøller gør opmærksom på: "Enhver kan forestille sig de diskussioner der har været i kongefamilien. Da der objektivt set er andre kongelige kvinder i verden, som Haakon kunne have valgt, må grunden til valget findes i Mette-Marits helt særlige egenskaber - egenskaber som gør, at Haakon har så ekstraordinære følelser for hende at det er nødvendigt at ægte lige netop hende ..."

Klaus Kjøller præsenterer hele bryllupstalen med analyser - og det er særdeles interessant. Se blot plukket her fra den del af talen, der er hyldest til bruden - oversættelsen/analysen står i kursiv i parentes efter talens faktiske tekst:

"Kjære Mette-Marit. Det gnistrer i sjelen din ... Mette-Marit, du er følsom, lett at begeistre, detaljorienteret, litt tiltaksløs, (Mette-Marit, du har en tendens til at overreagere og lader dig let rive med, går meget op i petitesser, men ergod til at slappe helt af) brennene engasjert, temperamentsfull, modig, uutgrunnelig, kan være defensiv (kritikløst opslugt, hysterisk, dumdristig, umulig at gennemskue, har sine meningers mod) - eller rakrygget, du har god humor og et varmt, stort hjerte. Med andre ord er du et helt fantastisk komplekst menneske . (- eller stivsindet, du har svært ved at tage tingene alvorligt og er tossegod. Med andre ord er du et helt uhyggeligt kaotisk menneske.)"

Der var vist ikke mange af os, der helt fangede alt i det skjulte budskab, da Haakon - ofte med en tydelig klump i halsen - holdt talen for sin brud. Men talen er et eksempel på, hvordan man kan få sagt en hel masse uden at fornærme nogen imens.

Om Mette-Marit selv har analyseret og oversat teksten bagefter, er ikke til at vide, men nu kan hun læse den her.

Kort og godt

Og så vender vi lige et øjeblik tilbage til de velanbragte klichéer. Da dronning Margrethe den 15. januar 1997 fejrede sit 25 års regeringsjubilæum var det lige før alt blev overstrålet af en ganske kort, improviseret tale.

Nemlig den tale, som dronning Ingrid holdt for sin datter. Talen var kort, og indholdet var for en nøgtern betragter, en række klichéer, som Klaus Kjøller skriver. Han hæfter sig især ved, at den korte tale gør brug af negative informationer (talens skurk): "Vi, som har fulgt dig så nøje gennem årene, har egentlig til at begynde med været ængstelige for, hvordan det skulle gå dig." Men skurken bekæmpes med succes: "Men som tiden gik, var vi ganske klar over, at den skulle du nok klare."

Og således støttet og belært skal vi også nok klare de taler, der skal holdes, hvadenten de skal holdes af lyst eller pligt, blot vi husker og bliver husket sådan:

Måske var talen ikke god - til gengæld var den kort!

bodil.krogh@jp.dk Så tilspørger jeg dig, en bryllupsbog

samlet af Niels Birger Wamberg.

324 sider, indbundet 248 kr.,

Gyldendal.

Aschehougs Store bog om at holde

tale, lektor Klaus Kjøller, 346 sider,

249 kr., Aschehoug Dansk Forlag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen