Kernefamilien under pres

De danske kernefamilier er trængt af stress og et ufleksibelt bolig- og arbejdsmarked i en sådan grad, at et opbrud er på vej. Flere begynder at knytte sig nærmere til venner, naboer eller grupper af bekendte, som de har et interessefællesskab med.

Det er den røde tråd i bogen "Den nye F@milie", som udkommer i dag.

11 bidragydere har givet deres bud på fremtidens familie, og her fremgår det, at kernefamilien er blevet for snæver og for isoleret, og at der er brug for nye netværker.

Den 4. revolution

Cand. psych. og tidl. formand for Børnerådet, Per Schultz Jørgensen, kalder det for "kernefamiliens fjerde revolution", i hvilken familien vil blive stykket endnu mere ud, end det skete ved både industrialiseringen og dengang, da kvinderne gik ud på arbejdsmarkedet.

»Fremtidens familie er en "udparcelleret familie", hvor hvert barn og voksen har sine institutioner, arbejdspladser og netværk. Hvor vi i dag har en krampagtig og oppustet ide om den lykkelige 1950'er-agtig kernefamilie - og ikke fatter, at den tid for længst er forbi - vil vi i fremtiden langt om længe have opgivet det ideal. Den postmoderne familie vil derfor rumme mange nye familieformer,« citeres børne- og familieforskeren Per Schultz Jørgensen for.

Den næste generation får bomben til at sprænge, mener fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Men boligmarkedet er en af de store økonomiske barrierer for at gøre noget nyt, og åbningstiderne i daginstitutionerne er med til at standardisere familielivet i helt ekstrem grad. Vi gør alle det samme på samme tid.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen