Folketinget må ikke betrædes

Venstres ministre måtte klare sig uden rådgivere, da partiet holdt landsmøde. Hos de konservative er de såkaldte spindoktorer velkomne, men grænsen for begge partier går ved folketingsarbejdet.

Adgang uønsket.

Det er beskeden fra både Venstre og de konservative til de særlige pressemedarbejdere, populært kaldet spindoktorer, som regeringens ministre omgiver sig med.

Begge partier siger klart fra over for, at de ministerielle rådgivere deltager i folketingsgruppernes møder.

Venstre er gået skridtet videre. På høflig vis blev ministrenes spindoktorer bedt om at holde sig væk, da partiet holdt landsmøde i september.

»De fik det råd, at det var en god ide at blive hjemme,« siger partisekretær Jens Skipper Rasmussen.

Et råd der blev fulgt af samtlige. På mødet var kun de partiansatte pressefolk til stede.

»Vi gav det råd for at undgå roderiet med kasketter og for at undgå at få en diskussion. Venstres landsmøde er for Venstres medlemmer, og ministre har ikke særlige regler,« fastslår partisekretæren.

Ny hård linje

Den hårde linje er ny i forhold til den tidligere regering. Blandt deltagerne på de socialdemokratiske kongresser befandt sig også ministerielle rådgivere.

»De deltog ikke i gruppemøder, men var ikke forment adgang i det, man kan kalde det offentlige rum, eksempelvis kongressen« siger tidligere finansminister Pia Gjellerup (S).

Samme linje har de konservative lagt. På partiets landsråd i slutningen af denne måned er ministrenes pressemedarbejdere inviteret med som gæster,

»De har ingen funktion på landsrådet i forhold til partiet. Men det er klart, at ministrene også er ministre under landsrådet, og vi har fuld respekt for ministrenes arbejdsvilkår,« siger Morten Bangsgaard, generalsekretær for Det Konservative Folkeparti.

Men når det gælder forholdet til det parlamentariske arbejde er de to regeringspartier enige. Både hos de konservative og hos Venstre har der været en debat om de ministerielle pressesekretærer, og fra begge sider er der hamret hegnspæle i omkring Folketingets arbejde.

»Vi har skønnet, at der let kunne blive for megen sammenblanding. De er ansat i statslige regi, så de er ikke pr automatik berettiget til at deltage i gruppemøderne. Folketingsgruppens ønske er, at det kun er medarbejdere fra vores egen presseafdeling og fra den politisk økonomiske afdeling, der kan deltage,« siger Christian Mejdahl, Venstres gruppeformand.

Vil se på retningslinjer

Heller ikke de konservative vil have pressemedarbejderne til bords på gruppemøderne:

»De har ikke adgang til gruppemøder, udvalgsmøder eller forhandlinger,« fastslår Pia Christmas-Møller, politisk ordfører for de konservative.

Hun mener, at tiden er inde til endnu engang at se på de retningslinjer, der gælder for ministrenes pressemedarbejdere. Baggrunden er, at finansminister Thor Pedersens (V) pressechef Carsten Mai-Jørgensen offentligt har erkendt, at han misinformerede om Thor Pedersens bopælspligt, da han fastslog, at finansministeren overholdt samtlige krav om overnatninger i forhold til bopælspligten. Det har rejst en diskussion om, hvem der har ansvaret for den oprindelige udtalelse, som senere viste sig at være i strid med sandheden.

»Det er tid til at gøre status. Vi må gøre os klart, hvad man kan forvente af politisk ansatte embedsmænd, ikke mindst af hensyn til dem selv. Der er et antal eksempler, der viser, at der er behov for at stramme op,« mener Pia Christmas-Møller, som samtidig understreger, at hun ikke vil blande sig i konkrete personalesager.

Utilfredshed

En opfordring, der ikke umiddelbart bliver taget op i Venstre, selv om der ifølge Jyllands-Postens oplysninger også blandt Venstres medlemmer er utilfredshed med den måde, Thor Pedersen og pressechefen har håndteret boligsagen på.

»Jeg ved ikke, om man kan forhindre sådan en situation i at opstå. Det er ønskeligt, om man kunne, men selv med et finmasket regelsæt kan der opstå undtagelser,« mener Christian Mejdahl, som tilføjer, at han ikke har planer om at bringe sagen op i gruppen.

Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech, der aldrig har lagt skjul på sin modstand mod spindoktor-systemet, mener, at eksemplet med finansministerens pressechef var til at forudse

»Jeg har hele tiden sagt, at det med spindoktorer var noget bras. Det ender galt, og nu er det endt galt,« siger hun og afviser, at det er folketingsgruppen, der skal tage affære.

»Des mindre diskussion i Folketingsgruppen, des mindre er vi fedtet ind i det,« siger hun.

Lidt op og ned

Folketingets formand Ivar Hansen (V) oplyser, at der ikke er ensartede regler for, hvor vidt de ministerielle pressemedarbejdere må deltage i udvalgsmøderne.

»Det er lidt op og ned og forskelligt fra udvalg til udvalg,« siger han.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fastslog i foråret i et svar til Aage Frandsen (SF), at det er op til folketingsudvalget selv, om udvalget ønsker, at den særlige rådgiver er med ministeren i samråd. Statsministeren henviser til, at det kan være væsentligt for ministeren at få den fornødne bistand.

Samtidig understregede statsministeren, at »en særlig rådgiver er omfattet af de for det almindelige embedsværk gældende principper om sandhedspligt og faglighed.« Det indebærer for eksempel, at der også for den særlige rådgiver gælder den almindelige regel, at der ikke må videregives vildledende oplysninger m.v.

Aage Frandsen har nu bedt statsministeren svare på, om den indskærpelse er overholdt i tilfældet om den særlige rådgivers udtalelser i forbindelse med finansministerens boligsag.

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen