Tidlig rygning kan give lungekræft

En canadisk undersøgelse, der offentliggøres i et af verdens førende medicinske tidsskrifter The Lancet, peger på en klar sammenhæng mellem rygning og brystkræft, og da danske kvinder er blandt de mest rygende i verden, er perspektivet skræmmende for danske kvinder.

Undersøgelsen viser, at rygning er særlig farlig for teenagere. Hvis en pige begynder at ryge inden for de første fem år efter sin første menstruation, så øger hun sin risiko for at få brystkræft med 70 procent. Det er det umodne brystvæv hos teenagepigerne, som forskerne især mener er mere modtageligt for at udvikle brystkræft. Brystvævet hos helt unge er meget følsomt over for ændringer, da det er på det tidspunkt, at cellerne udvikler sig mest.

- Resultatet er særlig skræmmende, fordi vi ved, at brystkræft først viser sig mange, mange år efter. Og i takt med, at der er blevet flere og flere kvinder som storryger, ser det ikke godt ud for de danske kvinder i fremtiden, siger overlæge Inge Haunstrup Clemmensen fra Kræftens Bekæmpelse til gratisavisen Urban.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen