Værste iltsvind ved Fyn i 25 år

Iltsvindet i farvandene omkring Fyn er i år langt det værste i de cirka 25 år, Fyns Amt har overvåget iltforholdene. Selv om de fynske kyster ikke er blevet overskyllet med døde fisk, som det er set i Ålborg og Århus bugter, er en stor del af muslinger, børsteorme og andre bunddyr udryddet omkring Fyn, og dermed er en stor del af fiskenes føde forsvundet. Bl.a. har fiskerne i Snævringen i Lillebælt for første gang nogensinde oplevet at få døde fisk i garnene, ligesom der er fundet enkelte døde fisk på havbunden.

Også på landsplan betegnes iltsvindet som det værste i over 25 år, men hos Danmarks Miljøundersøgelser glæder seniorrådgiver Gunni Ærtebjerg sig over, at efterårsblæsten langt om længe har fået fat.

Men vinden har fortrinsvis været fra øst og nordøst. Østenvinden flytter rundt på iltsvindet og fjerner det i lavvandeområder, så f.eks. iltsvindet i Århus Bugt kan forsvinde. Hvis der i stedet kommer hård kuling fra sydvest, tager det ikke mange dage, før iltsvindet er på retur, siger Gunni Ærtebjerg til Ritzau.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen