Dansk Folkeparti mister vælgertilslutning

Dansk Folkeparti står efter måneders fremgang til at miste to mandater i nyt prøvevalg. Regeringen bevarer dog sit parlamentariske flertal.

Partiformand Pia Kjærsgaard gjorde sig umage for at understrege Dansk Folkepartis politiske sejre, da hun lørdag indledte partiets første årsmøde med status som parlamentarisk grundlag for VK-regeringen.

Men den nye selvsikkerhed er tilsyneladende ikke slået igennem hos vælgerne, viser det seneste prøvevalg, som PLS Rambøll har foretaget for Jyllands-Posten.

Hvis der var valg nu, ville Dansk Folkeparti (DF) miste to mandater i Folketinget, svarende til hver 10. af partiets vælgere, viser stikprøven, der er foretaget blandt 986 personer tidligere på ugen. Dermed er opbakningen igen under niveauet for det seneste valg - efter at have været på konstant fremmarch siden maj.

Samlet set bevarer regeringspartierne og DF dog et spinkelt flertal på 91 mandater. Et mandat færre end partierne havde i en tilsvarende måling for en måned siden. Venstre mister to mandater, men opvejes til overskud af de konservative, som går frem med tre mandater.

Lars Bille, lektor i statskundskab ved Københavns Universitet, mener dog ikke, at ændringerne er så markante, at der kan udledes noget entydigt billede af tallene. Han hæfter sig derfor ved regeringsflertallets stabilitet.

DF i ny rolle

»Stabiliteten i regeringen har været stor. Og det er værd at bemærke. Partisystemet og dansk politik ændrede sig ved valget i fjor. Tidligere blev Dansk Folkeparti regnet som et ikke-stuerent parti. Og de havde aldrig haft reel indflydelse,« siger Lars Bille.

Dansk Folkeparti har nu god grund til tilfredshed, mener han:

»Der skete et markant skifte, og partiet har i dag i en ansvarlig parlamentarisk rolle som støtteparti. Efter den slags omvæltninger plejer det bagefter at falde lidt tilbage. Det kunne være frafaldne S-vælgere, der vender tilbage eller kommer i tvivl. I betragtning af, hvad valget førte med sig, er det faktisk bemærkelsesværdigt, at det ikke er sket.«

Resultaterne mangler

Lars Bille peger dog på, at en stor del af regeringens og DF's politik endnu ikke er slået igennem for alvor over for befolkningen.

»Vi mangler at se, hvordan alt det, der er vedtaget, vil virke. For eksempel omprioriteringerne i amter og kommuner, flere penge til sygehusene og så videre. De ting skal først til at slå igennem. Og hvis noget af det ikke virker - hvis ventelisterne for eksempel ikke bliver kortere - bliver det spændende at se, hvordan Dansk Folkepartis medlemmer og vælgere vil reagere,« siger Lars Bille.

louise.with@jp.dk

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen