Møgeltønder poleret inden kongelig barnedåb

Møgeltønder er ved at blive højglanspoleret. Nu er det nu, og dåben af den lille prins har været en kærkommen lejlighed til at se alt og alle efter i sømmene.

Endnu mens den lysegrå morgentåge holdt sin slørede hånd hen over Sønderjylland, var de orange mænd fra kommunen i gang. Med at feje, sætte flagstænger op og efterse den efterhånden så polerede facade i Møgeltønder.

For byen forbereder sig på det store, fornemme rykind, og har sådan set gjort det længe. Det sidste døgn inden barnedåben er afgørende for den lille ekstra finesse.

Hos dyrlægens gnubber Kamma Lück de solide messinghåndtag i den udskårne dør, så selv det bedøvede lys kan slå smut i dem. Overfor er damefrisør Mona Sørensen i gang med at polere de buede glas i karnappen mod hovedgaden, og tilbage igen på den anden side i nummer 19 har skodderne været nede til eftersyn og er ved at blive listet tilbage på deres hængsler.

»De siger jo, at Mary er kommet. Frederik hentede hende i aftes ved toget i Tønder,« siger Mona Sørensen.

Ikke på gæstelisten

Men australske Mary Donaldson, den måske kommende hustru til den kommende konge, er ikke på gæstelisten, og måske er det godt, for så ville hun stjæle hele opmærksomheden. Det er måske sidste gang, at prins Joachim og familie bliver tildelt så megen presse og folkeligt opbud, mener en anden, der kigger forbi.

For der er gang i hovedgaden. Overalt er propre husflids-folk i gang, der smiles, snakkes og ind imellem drager et par tyskere forbi. Med hænderne på ryggen og god tid, for det er "Tag der Einheit" - tysk helligdag til ære for genforeningen.

Navne

Hvad den lille nye prins skal hedde, er et skattet spørgsmål. Knud, som dagbladet Politiken har prøvet at markedsføre, vinder ikke gehør. Der er allerede én Knud i hovedgaden. Han bor i nummer 8, og så er han tilflytter.

Hvad så med Andreas? spørger journalisten, efter at have læst sig til buddet i en udtalelse fra en navneforsker.

»Nej, det går bare ikke her i Sønderjylland,« mener Mona Sørensen og buschauffør Søren Linnet, der er på cykel og har slået bremsen i.

For Andreas bliver bare til "Dres", og Knud bliver for den sags skyld til "Knue".

»På den anden side, så siger folk godt nok Nikolai til den lille prins oppe på Schackenborg, selv om det normalt ville blive til "Nikløj" hernede. Jeg stemmer for Michael. Ja, hvorfor ikke,« mener Mona Sørensen.

Spændingen udløses i morgen. Vi må alle vente og se. Da damefrisøren i går formiddag hilste på Alexandras mor, der jo sammen med sin mand permanent er flyttet ind i en bolig på slotsområdet, sagde hun også, at "nu venter vi jo bare spændt på, hvad den lille skal hedde".

»Det gør vi såmænd også,« havde fru Manley svaret. På tysk. Hun er jo østriger. De kongelige er jævnligt at se i byen, men oftere endnu ser beboerne hr. og fru Manley. I går var der ikke spor af hverken eller. Men lille prins Nikolai fik kl. 10 besøg af sin stue fra børnehaven. Sammen med barnepigen stod han ved porten og vinkede glad, da han så sine nye venner gå på voldgraven, hvorunder andemaden vugger tykt. Siden sås børneflokken trippe omkring inden for slottets mure, hvor de samlede kastanjer. En her. En der. Å jen meje.

I den anden ende af byen er kirken lukket af, for nu skal blomster og pynt arrangeres. Et smugkig før døren klapper i, afslører et blomsterflor i orange og sarte gul-hvide farver med enkelte røde bær. Smukt bliver det.

Kun få udlændinge

Dronning Margrethe har bestemt, hvad de 200 inviterede gæster skal se på. Kun få fra udlandet har meldt deres besøg.

Men velkommen. Fred, fordragelighed og massivt sønderjysk overskud er til stede over hele linjen.

Kun de udsendte embedsmænd fra København, der ankom i går for at lede slagets gang, havde valgt at tage den alvorstunge mine med på rejse.

kirsten.elley@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.