Sygehus-salg må fortsætte

Efter åbningsdebatten i går tyder intet på, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kan blive enige om en fælles aktion mod amternes planerne om at sælge, lukke og privatisere sygehuse. Dermed får regeringen sandsynligvis sin vilje, og amterne får fortsat frie hænder.

I kølvandet af flere amters planer om at sælge eller lukke sygehuse har både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti de seneste uger forsøgt at presse regeringen til at gribe ind. Længst fremme er Frederiksborg Amt, som vil sælge Hørsholm sygehus med personale til et privat firma. Også Vestsjællands Amt har planer om sygehussalg, og Århus og Nordjyllands amter om at lukke sygehuse.

Socialdemokraterne kom under åbningsdebatten i går med et forslag om at forbyde sygehus-privatiseringer - som den planlagte i Frederiksborg Amt. Det forslag kalder Dansk Folkeparti vanvittigt med henvisning til, at borgerne er ligeglade med om et sygehus er privat eller ej, og at konsekvensen af forslaget vil blive, at for eksempel sygehuset i Hørsholm helt lukker.

Dansk Folkeparti stillede et vidtgående forslag om et generelt forbud mod salg eller lukning af sygehuse eller større afdelinger på sygehusene. Det mener Socialdemokraterne - og regeringen - er et uacceptabelt indgreb overfor amternes mulighed at få økonomien til at hænge sammen. Og Socialdemokraterne mener, at det netop er regeringen og støttepartiet Dansk Folkepartiet, der er skyld i, at amterne er presset til at sælge og lukke sygehuse.

Den grundlæggende uenighed betød, at det som kunne have været et stormløb mod regeringen i stedet blev et skænderi mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

»Det er et elendigt forslag, som vi aldrig kunne drømme om at stemme for,« sagde Pia Kjærsgaard om S-forslaget.

Socialdemokraternes politiske ordfører Mogens Lykketoft var ikke mere venlig i tonen overfor Dansk Folkeparti.

»De prøver at vaske ansvaret for nedskæringerne i amterne fra sig ved at stille et ligegyldigt forslag,« sagde han.

Både Socialdemokraternes og Dansk Folkepartis forslag kommer i lyset af, at regeringen netop har nedsat en strukturkommission, der blandt andet skal se på amternes - og dermed sygehusenes - fremtid. Partierne ønsker at lægge bånd på amterne, så længe strukturkommissionen arbejder. Regeringen har omvendt betonet, at amterne skal have frie hænder mens komissionen arbejder. Strukturkommissionen skal komme med en analyse af blandt andet amternes situation inden udgangen af 2003.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.