Tale-bommert i Statsministeriet

En fejl fra Statsministeriet afslører nu alle de ændringer, som statsministerens åbningstale gennemgik, før den blev holdt. Talen blev under udarbejdelsen gjort ukonkret.

I det dokument, som blev sendt ud til pressen kan rettelserne genskabes.

For eksempel fremgår det, at Statsministeriets embedsmænd ville have Anders Fogh Rasmussen til at sige:

"Der bliver brug for flere ansatte både i den private og i den offentlige sektor. Men da det er produktionen i den private sektor, som skaffer pengene til at finansiere den offentlige sektor, skal vi skabe mindst 5.000 arbejdspladser i de private virksomheder. Så er der plads til 3-4.000 ekstra arbejdspladser årligt i den offentlige sektor primært på sygehuse og i ældreplejen."

En meget konkret beskrivelse af nye offentlige arbejdspladser. Men afsnittet nåede aldrig frem til den endelige udgave.

Heller ikke afsnittet:

"Faldet i antallet af asylansøgere resulterer i besparelser, som bruges til at forbedre det danske velfærdssystem og hjælpe flygtninge i nærområderne," kom med i talen.

Når det overhovedet kan lade sig gøre at se, hvordan talen har udviklet sig, skyldes det, at Statsministeriet bruger Word fra Microsofts Office-pakke til skrive dokumentet.

Word lagrer automatisk alle ændringer, mens et dokument bliver til, og hvis ikke listen med ædringer fjernes fra den endelige udgave, kan alle der åbner dokumentet med to musetryk følge med i dokumentets tilblivelsesproces.

Statsministeriets departementschef Nils Bernstein kalder bristen for en svipser, men afviser, at lækagen får konsekvenser for de implicerede embedsmænd.

Til avisen Urban siger han:

"Jeg vil ikke kommentere vores procedurer, men jeg er ret sikker på, det ikke sker igen."

Departementschefen understreger, at dokumenter med høj sikkerhedsklasificering behandles anderledes, så et tilsvarende utilsigtet udslip af information ikke kunne ske med dokumenter, der vedrører forsvaret og NATO.

Muligheden for at se den oprindelige udgave af talen får Dansk Folkeparti til at vejre morgenluft i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

"Vi kritiserede talen for at være for blød på udlændingområdet, og for ukonkret på ældreområdet," siger Peter Skaarup, der er næstformand i Dansk folkeparti til Urban.

Efter at have set den oprindelige udgave af talen, mener næstformanden, at det bliver meget svært for regeringen at lave en aftale uden om Dansk Folkeparti.

"Den første version virker langt mere konkret end den, han kom med i Folketinget. Så med den viden, jeg har om talen nu, tror jeg ikke, der bliver lavet mange aftaler uden Dansk Folkeparti," siger Peter Skaarup.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen