Minister: Børnehuse til truede børn

Regeringen er nu klar med et udspil for, hvordan den negative sociale arv skal brydes. Planen, der omfatter syv indsatsområder, skønnes at koste 260 mio. kr. over de næste fire år.

Pengene skal tages fra satspuljen, der i forvejen er afsat til sociale formål. Socialminister Henriette Kjær (K) lægger op til, at der afsættes 65 mio. kroner til næste år.

Regeringen vil blandt andet etablere børnehuse, hvor børn af forældre, der indlægges på eksempelvis psykiatriske afdelinger eller kommer i fængsel, kan bo.

»Det kan være med til at løse problemerne for børn af misbrugere eller psykisk syge,« siger socialminister Henriette Kjær (K), som fik udspillet godkendt på et regeringsmøde i går.

Familiekontrakter

Planen omfatter desuden familierettede initiativer: Udbredelse af familierådslagning og familiekontrakter, hvor der indgås forpligtende aftaler med socialt dårlige familier.

Sundhedsplejerskenes rolle ved tidlig og tværfaglig indsats skal styrkes, og så skal der etableres lektiehjælp, hvor "professionelle venner" aflønnes for at have kontakt med udsatte børn og unge.

Bogstaver i børnehaven

Også børnehaverne inddrages. Ifølge Henriette Kjær har socialt svage forældre ikke ressourcer til eksempelvis at lære børn bogstaver, og det skal der rettes op på i dagtilbuddene.

Forslaget indgår nu i forhandlingerne om finansloven.

»Nu går vi benhårdt efter at få det finansieret,« siger Henriette Kjær.

SF: Optisk bedrag

SF, der er part i satspuljeforliget, tvivler på, at regeringen med statsminister Anders Fogh Rasmussens ord får gjort bistandsklienter til bankdirektører ved kun at afsætte 65 mio. kroner på et år.

»Det svarer til, at en kommune som Kolding ville få to ekstra ansatte, efter at man har været ude at fyre 200 som følge af regeringens nedskæringer. Der er tale om et optisk bedrag, og det svarer til at tisse i Lillebælt og så undre sig over, at vandstanden i Vesterhavet er konstant,« siger Villy Søvndahl, socialordfører for SF.

Han vil ikke nu afgøre, om SF vil bakke de enkelte forslag op.

»Det tager vi stilling til, når vi møder op til forhandlingerne,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen