Et skridt i den rigtige retning

I Projekthuset i Århus bliver bistandsklienter sluset ud til arbejde eller uddannelse.

Bistandsklienter skal kunne blive bankdirektører. Sådan lød parolen i statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) tale ved Folketingets åbning.

I Projekthuset i Århus er en flok unge bistandsklienter godt på vej. Måske ikke til at blive netop bankdirektører, men til at komme videre i deres liv og væk fra kontanthjælpen.

»Her på stedet ser man muligheder i folk i stedet for at se begrænsninger,« glæder den 26-årige Henrik Ebbesen sig. Han begyndte på et tre uger langt jobtræningskursus forrige mandag. Dermed kom han i selskab med cirka 350 århusianske bistandsklienter under 30 år, som hvert år deltager i Projekthusets jobværksteder.

Efter flere afbrudte uddannelser venter Henrik Ebbesen nu efter et halvt års sygemelding på lægernes vurdering af, hvor meget belastning hans dårlige knæ kan klare. Kurset har han meldt sig til frivilligt, da han blev træt af »at gå derhjemme og kukkelure.«

»Jeg kunne sikkert godt få et job, men jeg vil gerne have en uddannelse, og på dette tidspunkt i mit liv vil jeg kun starte på noget, som jeg kan og vil fuldføre. Kurset giver mig et skub i den rigtige retning,« forklarer han.

Træt af fordomme

Ved en af jobværkstedets andre computere sidder 22-årige Mette Johannesen. Efter at have afsluttet den frie ungdomsuddannelse har hun boet to et halvt år i Venezuela. Nu arbejder hun på uopfordrede ansøgninger til hotelbranchen.

Hun er træt af folks fordomme mod kontanthjælpsmodtagere.

»Der er jo ikke gået noget galt for mig. Jeg har bare ikke fundet et arbejde endnu. Jeg kunne da også godt have startet på en uddannelse, men jeg vil ikke starte på noget for så at springe fra igen, fordi det ikke er det rigtige.«

De to kursister er overbeviste om, at antallet af bistandsklienter kan reduceres, hvis flere fik samme målrettede vejledning som dem selv.

»Hvis du gerne vil være frisør, får du jo intet ud af at komme i aktivering, hvor du skal lodde elektronik sammen,« understreger Henrik Ebbesen.

Til gengæld får ingen kursister lov til at forlade Projekthusets jobværksted uden mindst en plan A, en plan B og en plan C i baglommen. I hvert fald ikke, hvis det står til jobværkstedets to vejledere, Lotte Myhre og Anita Christensen.

»Vi laver en plan for de unge både på kort og længere sigt. Vi finder ud af, hvilke ressourcer de har, og hvad der er realistisk for dem i forhold til deres drømme,« forklarer Lotte Myhre.

Allerhelst sender de to vejledere kursisterne ud i almindelige job eller uddannelser, men også job med løntilskud og decideret aktivering står på deres liste af muligheder.

Anita Christensen og Lotte Myhre tvivler dog på, at jobværkstedet kan fungere som leverandør af statsministerens ønskede bankdirektører.

»Til gengæld kan vi give den hjælpende hånd, som mange har brug for, og et skub i den rigtige retning mod et arbejde eller en uddannelse,« siger Anita Christensen.

stine.daugaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen