Optakt til et kludetæppeforlig

Der er lagt op til et kludetæppeforlig med mulige delaftaler på bl.a. boligområdet, forskning og universiteter, uddannelse og miljø.

Finansminister Thor Pedersen havde stillet kaffe og småkager frem, da han i går åbnede for forhandlingerne om finansloven 2003.

Men efter de indledende møder står den finansministerielle kaffemaskine på stand by. Strategien er nemlig at lægge så meget som muligt ud til fagministrene, som foreløbig har fået 14 dage til at præsentere resultater inden for deres områder.

Dermed er der lagt op til et kludetæppeforlig med mulige delaftaler på boligområdet, forskning og universiteter, uddannelse, miljø og satspuljen, der er afsat til de svage grupper foruden hele arbejdsmarkedsreformen, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) stort set har forhandlet færdig.

»Nu må vi se, hvor langt vi kommer. Vores holdning er, at hvis partierne skal fordele goderne, så skal de også betale regningen. Vi afviser ikke, at det kan blive et kludetæppeforlig. Vi vil gerne have så mange med som muligt, og jeg tror også, at Dansk Folkeparti har forståelse for, at vi skal have flere med,« siger Kristian Jensen, finansordfører for Venstre.

Socialdemokraterne var de første, der mødte op på stengangen lige over middag. De lagde blandt andet vægt på, at der afsættes flere penge til folkeskolen, de svagest stilles, og at arbejdsmiljøet ikke forringes. Men partiet stillede ikke med beregninger over, hvor meget deres krav koster.

»Det her var ikke forhandlinger, men spørgsmål om præcisering af emner. Nu må vi forhandle med de enkelte ministerier, der er ikke meget at gøre godt med,« siger den socialdemokratiske forhandler Jens Peter Vernersen.

Dansk Folkeparti betegner det første officielle møde i Finansministeriet som »absolut overordnet.«

»Vi har sagt, at vi principielt ikke har noget imod, at regeringen forhandler med andre partier, men så skal man også forpligte sig på finansieringen,« siger Kristian Thulesen Dahl, finansordfører for Dansk Folkeparti.

Såvel Kristeligt Folkeparti som Enhedslisten meldte sig i går ud af forhandlingerne om en ny folkeskolelov med den begrundelse, at der ikke er afsat penge nok.

jette.maressa@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen