Selvstændighed udvikles på teenageværelset

Teenagere bliver mere selvstændige af at have deres egne værelser i hjemmet. Indretningen af de overskuelige kvadratmeter får dem til at tage stilling til, hvem de er, viser nordisk forskningsprojekt.

Bank på, før du går ind.

Det kræver de fleste teenagere, før uvedkommende får lov til at entrere deres domæne i hjemmet. Ungdomsværelset. Her bestemmer teenageren, hvor skabet skal stå og idolplakaterne hænge.

Teenagere, der råder over deres egne kvadratmeter, bliver mere selvstændige. De får lettere ved at udvikle deres egen identitet uden om familien og er dermed bedre stillet til at håndtere overgangen til voksenlivet, viser nordisk forskning.

Udtrykker sig selv

277 unge fra niende klasser i Danmark, Sverige og Norge har svaret på spørgsmål om deres værelser som led i et nordisk forskningsprojekt, der ser nærmere på indretningen af de unges værelser og betydningen af, at de har deres egne kvadratmeter at råde over. 48 unge har herefter inviteret forskerne inden for til uddybende interviews.

»Værelset er mere centralt, end vi havde forestillet os. Det etablerer selvstændighed. De unge indretter deres værelse, som de synes, de er. De bliver sig selv tidligere og kan dermed bedre adskille sig fra familien og være sig selv i andre sammenhænge,« siger Sven Mørch, ungdomsforsker og lektor i socialpsykologi ved Københavns Universitet.

Siden ungdomsværelset i 60'erne blev en fast bestanddel af de nye parcelhuse, har teenagerne fået stadig mere frihed på værelserne. I dag har langt de fleste teenagere i Norden deres egne værelser, og graden af selvbestemmelse er høj. Ve den far eller mor, der ikke banker på, når kæresten eller kammeraterne er på besøg.

Grænse til forældrene

»Ideen om, at der skal være plads til de unges selvstændighed, er blevet udbredt. At kunne lukke døren giver en tidlig grænse til forældrene og en tidlig frihed. Værelset bliver et vigtigt sted at prøve grænser og tage frihedskampe, hvilket er med til at øge de unges selvstændighed,« siger Willy Aagre, ungdomsforsker og lektor i pædagogik ved Højskolen i Vestfold i Norge.

Ved at vælge plakater, musik, bøger, tøjstil og møblement tegner de unge et billede af, hvem de er, og tager stilling til, hvad de gerne vil signalere.

De vælger selv, om hårde drenge fra heavybands eller sukkergrise fra boybands skal pryde væggene. De tilpasser udbudet i CD-holderen, så musikken passer til det image, de gerne vil skabe. De bestemmer, om skateboardet og sovedyrene skal stå fremme.

»De tegner et helhedsbillede af sig selv. Er de skatere, går det igen i plakater, bøger, musik og tøj. Det øger de unges selvopmærksomhed og gør dem mere selvcentrerede. De ser i højere grad verden fra deres eget perspektiv. Samtidig er det befordrende for de unges kreativitet og udvikling af identitet,« siger Sven Mørch.

I ungdomsverdenen kan tøj gå fra at være nyt til nørdet og idoler fra at være populære til pinlige på ingen tid. Det kan gøre det svært at vælge det rigtige inventar til værelset, men de hurtige skift i den svært definerbare ungdomskultur kan gavne de unge på sigt, mener Willy Aagre.

Vigtig fleksibilitet

»De unge skal hele tiden forholde sig til og finde et ståsted i en meget omskiftelig og flydende ungdomskultur. Hvem er jeg, og hvor er jeg i dette? Det kræver kompetence at forene hurtigheden med langsomheden - at følge med, men samtidig vælge, hvad man vil holde fast i. De, som klarer det, bliver fleksible og vil stå godt i fremtiden, spår jeg,« siger Willy Aagre.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.