Helt små børn mobber bevidst
Børn kan allerede i tre-fire års alderen aflure forældre og større børns måde at være på, og der mobbes i stort omfang i daginstitutionerne. »Et overset problem,« fastslår socialminister Henriette Kjær (K).
Børns mobberi begynder langt tidligere end hidtil antaget. Allerede fra tre til fire-års alderen er de i stand til at mobbe systematisk, lyder meldingen fra stadig flere forskere og pædagoger.
Også forældre er i stigende grad opmærksomme på problemet, men samtidig bør de gribe i egen barm og se, hvordan de selv agerer, for børn kopierer den verden, de oplever.
Det fremgår af et inspirationskatalog, som Socialministeriet har udarbejdet, og som i den kommende tid bliver sendt til daginstitutionerne med det formål at få pædagogerne til at formulere en egentlig mobbepolitik, sådan som det sker i folkeskolen i disse år.
Lange spor
For mobning trækker lange spor i følelseslivet, og kimen bliver lagt i børnehaven. Derfor skal der sættes ind allerede her, mener socialminister Henriette Kjær (K).
»Hvis ikke man fungerer socialt - enten fordi de følelsesmæssige sår er for store - eller fordi man ikke mestrer omsorgsfuld omgang med andre - så hjælper det ikke meget på livskvaliteten at være dygtig til matematik eller sprog,« argumenter hun.
Henriette Kjær har selv oplevet mobning i mindre grad, både personligt og hos sin søn. »Det har naturligvis skærpet min opmærksomhed. Mobning blandt de små er et overset problem.«
Voldsom oplevelse
Søren Smidt, forsker i institutionsliv, cand. psych. og lektor ved RUC, hilser øget fokus på mobning blandt de mindste velkommen.
»Der findes ikke eksakte tal for, hvor mange småbørn der mobbes, men det eksisterer i stort omfang, og vi ved, at dem det går ud over, oplever det som meget voldsomt,« siger han.
Årsagerne til mobning er flere. Frustrerede og misforståede børn lader vreden gå ud over andre, og børn aflurer større børns måde at være på. Derfor er det vigtigt med klare regler og en tidlig forståelse for, hvordan man bør opføre sig.
Forældres ansvar
Her bærer forældrene et ansvar, påpeges det i Socialministeriets hefte: »For er de små hjemmefra vant til, at andres svagheder vendes over middagsbordet, og at der peges fingre ad svagheder, så er det svært ikke at opfatte det som legal omgangsform.«