Strid om skattelettelser

VK-regeringen vil gradvist sænke skatte på arbejde fra 2004, hvis der er råderum. Oppositionen frygter, at regeringen vil slække på finanspolitikken og bruge sparede renter på statsgælden til lavere skat.

Socialdemokratiet og de radikale er stærkt kritiske over for, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nu slår fast, at de sparede renter på statsgælden kan bruges til gradvis sænkning af skatten på arbejdsindkomst.

Derfor er der lagt op til en byge af kritiske spørgsmål om regeringens skattepolitik, når Folketinget i morgen tager fat på debatten om statsministerens åbningstale.

»Vi skal have afdraget statsgælden. Så kan vi bruge de sparede renteudgifter til at finansiere fremtidens udgifter til de ældre og til en gradvis sænkning af skatten på arbejdsindkomst,« sagde Anders Fogh Rasmussen i går i sin åbningstale i Folketinget.

Fordelen ved den strategi kunne være, at regeringen dermed kan skaffe råderum til skattelettelser. Men de to tidligere regeringspartier fremhæver, at det er i direkte strid med den økonomiske fremskrivning, "Danmark 2010", som også VK-regeringen har tilsluttet sig.

»De sparede renteudgifter kan under ingen omstændigheder bruges til skattelettelser på nuværende tidspunkt. Så kan de ikke afdrage gælden i det omfang, som er målsætningen i Danmark 2010,« siger tidligere økonomiminister Marianne Jelved (R).

Tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S) kalder formuleringen uklar, og han mener ikke, at det hænger sammen at tale om at bruge sparede renteudgifter til skattelettelser, hvis statsgælden skal afdrages i samme tempo, og der fortsat skal føres en fast finanspolitik.

I sin åbningstale i går fastslog Anders Fogh Rasmussen, at regeringen gradvist vil sænke skatten på arbejde fra 2004, så det kan betale sig for danskerne at arbejde. Der fremsættes et lovforslag inden sommerferien, hvis der er skabt økonomisk råderum, så skatten kan sænkes over nogle år.

Men det skal være en reel sænkning af beskatningen. Ikke bare en omflytning af skatter og afgifter fra én lomme til en anden lomme,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

Mens Venstre længe har udtalt sig meget forsigtigt, har den konservative regeringspartner krævet skattelettelser fra 2004. Og økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) er tilfreds med statsministerens tale, som han tolker som et vigtigt skridt tættere på skattelettelser.

»Jeg har noteret mig, at statsministeren i sin tale siger, at det skal kunne betale sig at arbejde og gøre en ekstra indsats, og at skatten på arbejde skal ned,« siger Bendt Bendtsen, der afviser, at de to regeringspartier er uenige om skattelettelserne.

jette.maressa@jp.dk

jesper.kongstad@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.