Lærerformand: Vi har svigtet de svage
I lighedens navn har folkeskolens lærere forsømt at give de svageste elever det ekstra puf, der kunne hjælpe dem til at bryde den sociale arv, siger lærernes afgående formand, Anni Herfort Andersen
Hun mener, at lærerne fremover skal prioritere de faglige kundskaber højere.
»Det har ligget i tidsånden, at vi ikke skulle gøre forskel på eleverne, og at det ville være synd at presse eleverne for meget. Jeg kan huske fra min tid som lærer i 1970'erne, at vi var tilbageholdende, hvis nogle børn var bagefter. Det skal de nok lære, sagde vi,« siger Anni Herfort Andersen.
Hun understreger, at den øgede prioritering af faglig viden ikke må ske på bekostning af alt det, folkeskolen er god til i dag. For eksempel at styrke børnenes sociale færdigheder.
Ikke gode nok
»Men vi må forholde os til, at vi ikke er gode nok til at bryde børnenes sociale arv. 15-20 procent at en årgang får for eksempel ikke en ungdomsuddannelse, og det kan vi ikke være bekendt,« siger Anni Herfort Andersen.
Efter syv år som lærerformand går hun af på lærerforeningens kongres, der åbner i morgen. Anni Herfort Andersens sidste formandsår har været præget af konstant uenighed i Danmarks Lærerforening om særlige arbejdstidsaftaler.
På den baggrund kritiserer Anni Herfort Andersen diskussionerne for at have en "upassende" tone. Den afgående formand vurderer, at uenigheden har kostet lærerne dyrt i den offentlige debat. Lærerne og deres forening har mistet gennemslagskraft og har ikke kunne levere deres vision for fremtidens folkeskole.
1. sektion, side 3