For lav pris får læger til at nægte vaccination

Praktiserende lægers organisation, PLO, er så utilfredse med regeringens tilbud om gratis influenzavaccination til alle over 65 år, at den ikke kan garantere, at ret mange af dens medlemmer vil udføre vaccinationen.

Det skriver Berlingske Tidende mandag.

Tilbuddet indebærer, at det offentlige fra på mandag den 30. september betaler lægen i alt 100 kr. pr. patient.

»Men da vi selv skal betale 60 kr. pr. vaccinedosis, er der kun 40 kr. tilbage til os i honorar. Og det er vores tid altså for dyr til,« siger formanden for PLO, Jørgen Lassen.

Det står lægerne frit for at sige nej til at vaccinere for de 100 kr. - og på den måde sikre deres patienter en gratis vaccination - og i stedet kræve 150-250 kr. for det lille prik.

»I og med at PLO slet ikke har været inddraget i regeringens beslutning, føler vi os heller ikke forpligtet til at føre den ud i livet. Man har her dikteret os takster, der ligger langt under det, vi har aftalt med Sygesikringen, når det gælder f.eks. børnevaccinationer,« siger Jørgen Lassen.

Hos Danske Lægers Vaccinations Service, der rejser landet rundt for at vaccinere mod influenza, har man i år haft sværere ved at engagere læger til projektet end de foregående år, oplyser personalekoordinator John Madsen. Men man er nu klar til at indbyde til åbent-hus-vaccinationer fra i dag.

Vaccinationskampagnen vil frem til den sjette november gøre holdt knap 500 steder og tilbyde alle over 65 år den gratis vaccination. Alle andre skal betale 135 kr. for vaccinationen.

Og der kan blive god brug for den.

Der er nemlig ifølge statistikken stor risiko for, at vi i den kommende vinter vil opleve en influenzaepidemi. Samme statistik siger nemlig, at vi skal rammes af en influenzaepidemi hvert andet eller tredje år. Og landet blev sidst ramt af en influenzaepidemi i vinteren 1998-99.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen