Ny general overtager anstrengt økonomi

Muligvis har forsvaret ikke forstand på økonomi, men at holde rent og ordentligt i eget hus kan man til gengæld. Der var perfekt ryddet i Flyvestation Karups hangar, da HOK fredag fik ny chef.

Her overtog den 47-årige generalmajor Poul Kiærskou ledelsen af Hærens Operative Kommando efter generalløjtnant Jan Scharling i overværelse af officerer fra ind- og udland og behørigt akkompagneret af musikkorpset fra Prinsens Livregiment.

Hyldest

Hærens foruroligende økonomi blev der imidlertid ikke talt meget om i de tos officielle taler og ej heller under forsvarschefen general Jesper Helsøs hyldest til hver enkelt. I stedet hyldede de alle hinanden og hæren i almindelighed for at overkomme besværet med udsendelser af danske soldater til destinationer stadigt længere væk. Den afgående chef, Jan Scharling, nøjedes således med at berøre det økonomiske spørgsmål ved at takke sine stab for at »have gjort en enorm indsat for at få enderne til at nå sammen«.

Akut pengemangel

Bagefter erkendte den nye, Poul Kiærskou, at man så sent som i tirsdags på et chefmøde med hærens 60 øverste oberster og oberstløjtnanter havde berørt muligheden for også næste år at aflyse en stor del af de besluttede øvelser og aktiviteter. Det er for nylig kommet frem, at særligt hærens område i det samlede forsvar ikke har haft overdrevent styr på sin lønudbetalinger og derfor akut mangler 120 mio. kr. En manko, man foreløbig officielt har meddelt at ville dække ind ved bl.a. at aflyse en række planlagte øvelser resten af 2002.


»Det kan være, at samme skisma eksisterer næste år, og så er vi selvfølgelig nødt til at se på det,« sagde den nye general, og understregede at de endelige budgetter for 2003 endnu ikke er lagt.

Den nye hærchef kommer netop fra en stilling som projektansvarlig for forsvarets meget kritiserede EDB-eksperiment DeMars, et forhold, der kan synes paradoksalt. Ganske vist vil forsvarsledelsen indtil videre kun vedkende sig budgetoverskridelser på denne milliardinvestering i størrelsesordenen 55 mio. kr. Internt hævder mange topofficerer imidlertid uofficielt, at der overføres langt flere lønkroner til dette økonomistyringssystems implementering end officielt budgetteret og politisk besluttet. Altså at DeMars i sig selv kan være en del af årsagen til forsvarets samlede driftsunderskud.

»DeMars og underskuddet er to adskilte problemstillinger. Det er vigtigt at fastslå, at forsvaret ikke har haft nogen lønfest«, fastslog forsvarschefen general Helsø imidlertid under receptionen, der da heller ikke bar præg af overdrevent ressourceforbrug:

Svær opgave

»Det vil ikke blive nemt men garanteret et spændende job for Kiærskou at være chef for Hærens Operative Kommando«, tilføjede generalen.

Hvor den afgående 58-årige generalløjtnant Jan Scharling, der først skal på pension om to år, får lov at ende sin karriere, er til gengæld et åbent spørgsmål. Godt nok er han ganske hæderfuldt blevet udnævnt til chef for NATOs danske kommando, Joint Headquarters Northeast. En institution, som NATO-landene imidlertid frygtes at dømme overflødig og dermed nedlægge på NATO-topmødet i Prag til november. Et forhold forsvarschefen også berørte i sin tale.

mads.stenstrup@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.