Designkanon på gennemrejse
Selv i dag - over 30 år efter at hun startede det, som nu er en verdensomspændende millionforretning - har Tricia Guild både hjerte og hænder med, når nye mønstre trykkes for første gang.
Livet er stadig ofte en kamp for den spinkle sorthårede kvinde, hvis farverige design har slået døre ind i det meste af verden i de sidste 20 år.
Designers Guild er navnet på designet - og Tricia Guild kvinden, der for nylig var på visit i Danmark for at promovere sin seneste bog: "Think Pink - farver til inspiration" der endnu engang demonstrerer den engelske stjernedesigners kærlighed til farver, og evne for at sætte dem sammen.
»Det har været hårdt. At overleve og få en forretning til at fungere. Det kræver stædighed, held og masser af arbejde. Det er en kamp - og sådan er det stadig. I begyndelsen var det en kamp at kunne betale regningerne, men man skal også kæmpe for at skabe noget fantastisk, noget der kan bevare sin friskhed. Og jeg kæmper stadig - måske endda mere i dag, fordi der er flere mennesker at skuffe, jeg har større ansvar og mine egne forventninger til mig selv at slås med. Er det nu godt nok? Vil jeg lægge navn til det? Og er jeg nu virkelig dedikeret til det jeg laver?« forklarer Tricia Guild over et glas cola på toppen af Aschehougs forlag, som udgiver "Think Pink" og lægger lokale til designerkanonen, der kommer fra Stockholm og på en enkelt dag skal nå den samlede danske presse, inden hun suser videre til Oslo og derefter tilbage til London.
Derfor er der ikke noget at sige til, at hun har brug for at trække vejret, inden hun atter giver sig i kast med at give et hurtigt signalement af sig selv, sine indretningsholdninger og tankerne bag Designers Guild, der er blevet en millionforretning med salg af Tricia Guilds eksklusive tapeter og boligtekstiler i 50 forskellige lande, men som ikke altid har indbragt lutter lagkage.
Stædighed og stærk vilje
Faktisk så det i begyndelsen så sort ud, at hendes økonomiske rådgivere forudså katastofe og bad hende overveje en lukning, husker Tricia Guild, der uden uddannelse og fine eksamener, men udstyret med masser af kreativitet og gåpåmod, stiftede Designers Guild i 1970.
Hun smiler og begrunder sin succes med stædighed, stærk vilje og et dybt ønske om at blive uafhængig. Hun havde en lille datter at forsørge og ville ikke bede sine forældre om hjælp. Hun skulle nok klare sig selv.
Og det gjorde hun så - mens det kostede på privatkontoen.
»Fordelene ved en succes kender vi alle, det er der ingen ide i at tale om. Prisen er, at jeg har været en hårdtarbejdende mor,« erklærer Tricia Guild, der i en årrække arbejdede tæt sammen med sin datter Lisa, som i dag 30 år gammel har valgt en anden livsstil end sin mor - i hvert fald for en stund. Hun er blevet gift og hjemmegående husmor i New York.
Det skal føles rigtigt
Men for Tricia Guild er arbejdet livsstil.
Hun har stadig både hjertet og hænderne med i det meste og også helt nede mellem stofrullerne, og står f.eks. altid forventningsfuld ved siden af trykkeren, når et nyt mønster skal prøvetrykkes, så hun selv fornemmer, om det færdige resultat nu også står mål med forestillingerne inde i hendes hoved. For sådan er hun. Det skal være helt rigtigt. Det skal føles rigtigt.
»Min filosofi er at være fuldstændig dedikeret til det jeg laver. Blive ved indtil jeg har en stærk følelse af, at det er rigtigt - uanset om det er rigtigt eller forkert, for det kan man jo aldrig vide. Men man skal tro på det, føle at det er rigtigt. Det er den eneste måde, jeg kan arbejde på. Jeg er et menneske, som involverer sig, jeg kan ikke lade være med at skulle have en finger med i det hele. Samtidig er jo skønt at være at være omgivet af kreative mennesker. Kunsten er at være åben og samtidig tro mod sin egen retning.
Jeg er en meget energisk og disciplineret person. Hvis noget skal gøres, så bruger jeg ikke tid på at tænke på, at det skal gøres - så gør jeg det. Hvis du vil have, at noget skal ske, må du handle. For eksempel ringe tilbage til folk, eller gå i fitness-center hvis du have en velpasset krop. Derudover kan jeg godt lide at blive opslugt af det jeg laver. Følge mine følelser. Hvis jeg f. eks. får lyst til at lave have, så gør jeg det, selvom det er tidligt om morgenen. Og det samme med madlavning. Jeg kan godt lide, at man værdsætter det man laver, at man er i kontakt med det. Man skal ikke gøre det, fordi man skal, men fordi det betyder noget for en,« forklarer hun om sit daglige liv, der foregår dels i London og dels i Toscana. Sammen med ægtemanden, restauratør Richard Polo og i skønne omgivelser - som naturligvis er gennemtænkt ned til mindste detalje.
Farvernes magt
For boligindretning drejer sig ifølge Tricia Guild om velbefindende. Om at bruge netop de farver, der skaber den rigtige og bedste atmosfære i det, der nu engang er ens hjem - hytte eller slot.
Som hun skriver i indledningen til sin bog:
»Denne bog handler ikke kun om pink. Den handler om, hvordan farver kan inspirere sindet til at skabe stemninger eller følelser. Den handler om farvers magt til at forvandle vores omgivelser, uanset hvor vi bor. Jeg har altid været fascineret af den indflydelse som farver har på følelser, både i kunst, arkitektur, andre kulturtraditioner og boligindretning. Hvorfor virker mørke, bærrøde nuancer sexede og intense og lyseblå og lavendel nuancer beroligende? Hvorfor kan et enkelt orange stænk ændre hele stemningen i et rum? Hvis vi blot lærer at forstå farver bedre, kan vi begynde at skabe rum som ikke blot ser rigtige ud, men også føles rigtige.«
Men hun er ingen smagsdommer. Hun erklærer sin kærlighed til skandinavisk design, elsker designeren Arne Jacobsen og opfordrer folk til at finde deres personlige stil, deres egen smag. Prøve sig frem og tage den tid, det tager.
»Det sværeste er at finde ud, hvad man skal satse på, hvor man skal lægge sin lidenskab, for der er så mange muligheder. Mit råd er, at du først finder noget frem, som du virkelig holder af. Det kan være dit yndlingsmaleri eller din favoritblomst - se nøje på det, hvilke farve er det. Det kan give dig et praj om, hvor du skal hænge din hat, om jeg så må sige - hvor du skal begynde.
Derefter kan du lave et lille billede. Klip fra magasiner og blade, klip stoffer og tapeter ud, vælg ud og sæt sammen. Gå ikke i panik, men læg det sammen på bordet, og mærk efter om du kan lide det. Tro på dine egne følelser, og langsomt vil du finde frem til, hvordan lige præcis dit rum skal være,« understreger hun og kalder tidens store interesse for hus og hjem og boligindretning for positiv og forståelig.
Et smukt sted i en hård tid
»Det er en reaktion på den udvikling, vi ser omkring os i verden. Måske er vi mere påvirkede i London end her i København, men alle menneskers verden er påvirket af terrorismen og det nye niveau for terror. Desuden er livet blevet meget mere stresset, mere usikkert. Økonomien svinger, og alle vil have succes på alle måder. Det er et hårdt liv, og derfor er det vigtigt at have et smukt sted at komme hjem til,« fastslår hun, mens designernæsen mærker mere mod til farver og individualitet i bogligindretningen.
Personligt har Tricia Guild også stadig mod på mere. Meget mere.
For det handler om velbefindende.
»Think Pink - farver til inspiration" er udkommet på Aschehoug, 172 sider, 369 kroner.