Strid om kommunalreform

Københavns socialdemokrater kræver en samlet region øst for Storebælt og er dermed uenige med partiets næstformand, Bent Hansen, når det gælder de fremtidige regioner.

Socialdemokratiet er i åben strid om den kommende kommunalreform, hvor baglandet i hovedstaden gør oprør mod partiets næstformand og magtfulde amtsborgmester i Viborg, Bent Hansen.

Socialdemokraterne i København er parate til at gå imod partilinjen og støtte et borgerligt forlig om en ny kommunalreform uden deltagelse af Socialdemokratiet, hvis resultatet ellers bliver, at amterne på Sjælland nedlægges og erstattes af en samlet region med ansvar for sygehuse, trafik, miljø, planlægning, erhvervsfremme og international markedsføring.

Det siger partiets formand i København, Bo Sandberg, der også er medlem af Socialdemokratiets forretningsudvalg.

»Jeg har tillid til, at Mogens Lykketoft ikke vil deponere sin handlekraft hos Amtsrådsforeningen, hvor der i lang tid har hersket en stiltiende accept af en model med otte regioner. Tre på Sjælland, en på Fyn og fire i Jylland. Det vil være utåleligt og kan ikke kaldes en reform, og vi vil bruge alle tænkelige midler for at forhindre dette,« siger Bo Sandberg.

Københavneri

Han langer kraftigt ud efter Bent Hansen, som har kritiseret Strukturkommissionen for københavneri og magtcentralisering i det østlige Danmark. Kommissionen vil ifølge Jyllands-Postens oplysninger anbefale tre til otte regioner og storkommuner med mindst 20.000-30.000 indbyggere efter en kommunalreform.

»Det er noget vrøvl, når Bent Hansen frygter, at en sammenhængende hovedstadsregion vil skabe en ubalance i forhold til resten af landet. Det gør ikke Jylland stærkere at holde København nede. En hovedstad i vækst tager ikke arbejdspladser fra Viborg og Brovst, men fra Hamborg og Stockholm,« mener Bo Sandberg.

Amternes næstformand, Bent Hansen, siger, at han foretrækker at tage debatten med Bo Sandberg i Socialdemokratiets strukturudvalg. Men han understreger, at han står ved sine synspunkter.

»Der skal være balance i Danmark, og det bliver der ikke med en storregion på Sjælland. Det vil nemlig automatisk medføre en storregion i Jylland, og så er sammenhængskraften i Danmark på spil. København kan ikke få fordelene en gang mere, og de mangler stadig selv at bevise, at store regioner f.eks. giver bedre sygehusdrift,« siger Bent Hansen og tilføjer:

»En ny struktur skal have sammenhæng i hele landet og ikke formes ud fra særinteresser.«

Københavns overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen (S), og Næstveds borgmester, Henning Jensen (S), har i efteråret stillet forslag om en sjællandsk superregion med 2,4 mio. indbyggere. Henning Jensen mener, at man godt kan nøjes med tre regioner.

Svært at trække streger

»Under alle omstændigheder er det meget svært at trække streger på Sjælland, og jeg kan sagtens leve med tre store regioner i Danmark: Sjælland/Hovedstaden, Fyn/Sønderjylland og så resten af Jylland. Jeg forstår ikke, at Bent Hansen fokuserer så meget på øst-vest,« siger Næstved-borgmesteren.

Også S-amtsformand i Frederiksborg, Benny Hestbech, støtter en samlet region.

»Jo færre regioner jo bedre. En Sjællandsregion er tilstrækkelig, da enhver anden opdeling forekommer umulig. Men realistisk set bliver det svært, fordi en sådan region vil udgøre halvdelen af Danmark og få magt på lige fod med Folketinget,« siger Benny Hestbech, der er medlem af partiets forretningsudvalg.

Ud over Bent Hansen har også indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klart advaret mod en reform, der deler landet i to til tre superregioner. Strukturkommissionen præsenterer sine anbefalinger om den fremtidige offentlige struktur 9. januar, og dagen efter mødes Socialdemokratiets borgmestre og amtsformænd for at diskutere betænkningen fra embedsmændene. Socialdemokratiet ventes først at komme med sit forhandlingsudspil efter regeringen, der formentlig spiller ud i løbet af foråret.

axel.andersen@jp.dk

anne.mette.svane@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.