Gentoftes borgmester anbefaler retssag

Gentoftes borgmester, Hans Toft (K), mener fortsat ikke, at de tidsbegrænsede lejekontrakter til kommunens flygtninge er i strid med lovgivningen. Desuden mener han, at afgørelsen skal træffes af domstolene og ikke af ministeriet.

Gentofte Kommune har ikke handlet i strid med den gældende lovgivning, mener kommunens borgmester, Hans Toft (K).

Dermed er han uenig med Indenrigsministeriet, der i mandags stadfæstede en afgørelse fra Tilsynet (tidligere Tilsynsrådet), der pålagde 12 kommunalbestyrelsesmedlemmer med Hans Toft i spidsen at betale dagbøder, fordi de fastholder at indlogere kommunens flygtninge på tidsbegrænsede lejekontrakter. Efter integrationsloven har kommunen pligt til at anvise en permanent bolig.

»Gentofte Kommune skal selvfølgelig overholde lovgivningen. Og det gør vi. Vi mener fortsat ikke, at vi har overtrådt loven,« siger han.

Selv om han er uenig i ministeriets afgørelse, kommer den ikke bag på ham.

»Når man har fulgt hele forløbet, kan man ikke forbavses over noget som helst. Både Integrationsministeriet og Tilsynet er jo vendt 180 grader undervejs. Først var det lovligt at lave midlertidige lejekontrakter. Lige pludselig var det klart ulovligt.«

Tilsynet har tidligere sagt god for de midlertidige lejekontrakter i Gentofte Kommune. Men efter at Integrationsministeriet sidste år fastslog, at kontrakterne er ulovlige, tog Tilsynet sagen op igen, og denne gang kom de til samme resultat som Integrationsministeriet: Gentofte Kommune handlede ulovligt.

De 12 kommunalpolitikere har varslet, at de vil prøve sagen ved domstolene, men de har dog endnu ikke endeligt besluttet, om de vil lægge sag an mod Indenrigsministeriet. Beslutningen vil først blive truffet på et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde i starten af august.

En sag for domstolene

»Det er min anbefaling, at vi lægger sag an mod Indenrigsministeriet. For det første mener jeg, at vi har ret. For det andet er det ikke et ministerium, der skal afgøre det her. Det skal domstolene. Embedsmændene har i denne sag udvist en arrogance ud over alle grænser,« siger borgmesteren.

Hvis dagbøderne fortsat skal holdes i bero, skal kommunalpolitikerne lægge sag an inden for tidsfristen, der er på seks uger, og overholde to betingelser. Dels skal kommunalbestyrelsen lade være med at indgå nye tidsbegrænsede lejekontrakter for flygtninge, dels må flygtningene ikke sættes på gaden. Bliver betingelserne ikke overholdt, må politikerne til lommerne. Hans Toft ser ikke noget problem i at skulle overholde de to betingelser, men han er utilfreds med tidsfristen, da de seks uger ligger i politikernes sommerferieperiode.

»Det betyder, at vi skal planlægge ekstraordinære møder eller overskride fristen. Det er ikke en måde at behandle folk på i et retssamfund. Ministeriet ved godt, at en kommunalbestyrelse ikke holder møde i juli måned. Fristen er endnu et eksempel på deres arrogance,« siger Hans Toft.

maj.munk@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.