Krav om lukning af Barsebäck

Frivillig aftale om lukning af a-kraftværket Barsebäck umulig, mener svensk regering. Luk værket med tvang, opfordrer den danske regering.

Den danske regering opfordrer Sverige til at gennemføre en tvangslukning af atomkraftværket Barsebäck. Det skyldes, at forhandlingerne om en hurtig frivillig lukning ifølge et brev fra den svenske erhvervsminister, Leif Pagrotsky, ikke umiddelbart synes at give resultat.

»Forhandleren vurderer, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at nå en forhandlingsløsning,« skriver Leif Pagrotsky, der understreger, at forhandlingerne fortsætter.

Gade: Brug tvang

Men den danske regering ønsker ikke at vente i uvished. I et svarbrev skriver forsvarsminister Søren Gade (V):

»Jeg går imidlertid ud fra, at den svenske regering nu vil overveje en tvangsmæssig lukning af atomkraftværket.«

Skiftende danske regeringer har siden 1987 krævet lukning af Barsebäck, der opfattes som fejlplaceret blot 20 kilometer fra København.

Alligevel ingen lukning

I 1998 besluttede den svenske regering, at værket skulle lukke inden 2001. I 2003 erklærede den svenske statsminister, Göran Person, at værket alligevel ikke skal lukke - af hensyn til forsyningssikkerheden af elektricitet i Sverige. I øjeblikket behandler svenske myndigheder en miljøgodkendelse af atomkraftværket.

Danmark har besluttet at gå aktivt ind i behandlingen af denne miljøgodkendelse. Under påberåbelse af internationale aftaler har danske embedsmænd fra flere myndigheder været i delegation til Stockholm, hvor man har forsøgt at få atomkraftværket lukket.

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen