Fogh: Fokus på Afghanistan

Amerikanske soldaters overgreb i Irak får nu regeringen til at rette særlig opmærksomhed mod amerikanernes behandling af fanger i Afghanistan.

Afsløringer af amerikanske soldaters overgreb mod irakiske fanger får nu regeringen til at vende blikket mod forholdene i Afghanistan efter anklager om, at også fanger i amerikansk varetægt der har været udsat for overgreb.

»Vi vil skærpe opmærksomheden ikke alene på forholdene i Irak, men også i Afghanistan. Det er klart, at i lyset af, hvad vi har set og hørt, så er der skærpet opmærksomhed om forholdene i Afghanistan,« siger statsminister Anders Fogh Rasmussen (V), som bebuder, at regeringen nu vil undersøge, om der er hold i anklagerne.

Han vil tage sagen om behandlingen af fangerne op, når han senere på måneden mødes med USA's præsident George W Bush.

Fogh tøver

Men i modsætning til udenrigsminister Per Stig Møller (K), som vil have statsministeren til at lægge pres på USA's præsident i forhold til supermagtens manglende tilslutning til den internationale strafdomstol og FN's torturkonvention, så vil Anders Fogh Rasmussen ikke på forhånd love, at de emner kommer på dagsordenen.

Han understreger, at mødets dagsorden endnu ikke er afgjort, og at Europa utallige gange har påtalt netop de forhold over for USA:

»De emner er i høj grad relevante. De rejses med mellemrum fra Europa til USA, men jeg har på nuværende tidspunkt ikke truffet beslutning om, hvorvidt de skal med på dagsordenen,« oplyser Anders Fogh Rasmussen.

Dansk Folkeparti støtter statsministerens linje og opfordrer regeringen til internt at finde fodslag om, hvilke emner der skal tages op med USA's præsident.

»Det er nødvendigt at være kritiske, men vi skal ikke forlange det umulige af USA. Nu handler det om mishandlinger af irakiske fanger,« siger udenrigsordfører Peter Skaarup (DF).

Ubodelig skade

Både SF og Socialdemokratiet mener imidlertid, at statsministeren netop bør tage de emner op med USA's præsident.

Ifølge statsministeren har billederne og beretninger om amerikanske soldaters overgreb mod irakiske fanger gjort ubodelig skade. Vurderingen i såvel Statsministeriet som Udenrigsministeriet er, at det gør demokratiseringsprocessen, der er indledt ikke alene i Irak, men også i resten af Mellemøsten, langt vanskeligere.

Formelt set er det hvert lands eget ansvar at overholde konventionerne. Det vil sige, at Danmark ikke hæfter for eventuelle overtrædelser begået af andre lande i koalitionen. Men erkendelsen herhjemme er, at den almindelige iraker næppe skelner mellem, om det er det ene eller andet land, der står bag overgrebene.

»Nu kan man i kampagnen mod den internationale koalition pege fingre og spørge, om amerikanske soldater i fængslerne er bedre end Saddams bødler. Det svækker processen utrolig stærkt, men jeg kan ikke se andet, end at vi må fortsætte arbejdet hen imod det mål, vi har sat os, nemlig at få opbygget et bedre og moderne Irak, hvor der er respekt for det enkelte menneskes frihedsrettigheder, og hvor der afholdes demokratiske valg i begyndelsen af det nye år. Der er ikke noget alternativ,« siger Anders Fogh Rasmussen og henviser samtidig til, at demokratiets vilkår netop er åbenheden omkring de overgreb, der begås.

»Hvad skruppelløse diktatorer laver nede i mørket, kommer aldrig for dagens lys, men heldigvis er det sådan, at åbne og frie demokratier lader alt komme frem,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.