Lærermangel er væk i 2009

Der ville mangle 5.000 lærere i 2010, lød vurderingen for to år siden. Men de nye meritlærere vil fjerne lærermanglen i 2009.

I løbet af fem år vil der ikke længere være brug for studenter og ufaglærte som undervisere i folkeskolen for at afhjælpe lærermanglen.

I en ny prognose fra Undervisningsministeriet bliver lærermanglen afblæst, og det skyldes blandt andet den toårige meritlæreruddannelse, som blev etableret i 2002.

Mens der i 2008 stadig vil mangle ca. 300 lærere på landsplan, vender udviklingen året efter, sådan at der i 2009 ikke længere vil mangle lærere. I 2010 vil der være et overskud på 1.200 lærere.

Det vil gavne folkeskolen, mener uddannelsesordfører Gitte Lillelund Bech (V), fordi større konkurrence om lærerstillingerne vil højne niveauet i folkeskolen, som skal tage imod 30.000 flere børn de næste 10 år.

»Hvis skolerne ansætter meritlærerne, er det slut med at tale om lærermangel, men hvis skolerne ikke gør det, så vil vi fortsat have et problem. Meritlæreruddannelsen er et væsentligt bidrag til at fjerne lærermanglen, og det vil forhåbentlig få den konsekvens, at vi kan undgå ufaglærte undervisere i skolen,« siger hun.

Mangler 5.000

For to år siden var vurderingen, at der ville mangle 5.000 lærere i 2010, så Socialdemokratiet finder det glædeligt, at lærermanglen nu er afblæst.

»Det var rettidig omhu, at vi etablerede meritlæreruddannelsen. Men vi vil analysere tallene grundigt. Kommunerne har så stram en økonomi, at der fyres lærere, og yderområder har svært ved at rekruttere lærere,« siger uddannelsesordfører Carsten Hansen (S).

Med den nye prognose vil lærerne kunne se frem til en højere ledighed end den nuværende gennemsnitlige arbejdsløshed på 1,6 procent på landsplan. Derfor foreslår lærerformand, Anders Bondo Christensen, at meritlæreruddannelsen nedlægges.

»Hvis lærermanglen forsvinder, må man afskaffe meritlæreruddannelsen, da lærermanglen var en af årsagerne til at etablere en ekstra uddannelse,« siger Anders Bondo Christensen.

Det vil Socialdemokratiet gerne se på.

»Vi har betragtet meritlæreruddannelsen som en overgangsordning, og vi er åbne for at diskutere, om den skal fortsætte,« fastslår Carsten Hansen.

Venstre er uenig.

»Meritlæreruddannelsen var ved at blive kvalt i sin egen succes med en så stor søgning, at vi lavede et loft på antallet de næste år frem. Vi er parat til yderligere begrænsninger, men vi vil ikke være med til at nedlægge uddannelsen,« siger Gitte Lillelund Bech og påpeger, at der er brug for undervisere med en anden baggrund end lærerseminaret.

Samme holdning har formanden for Lærerseminariernes Rektorforsamling, Nils-Georg Lundberg.

»Meritlærere har nogle andre kvaliteter, men vi skal selvfølgelig sikre en balance,« siger han.

Selv om lærermanglen på landsplan er afblæst i 2009, påpeger prognosen regionale flaskehalsproblemer flere år frem i yderområder og hovedstadsområdet.

anne.mette.svane@jp.dk
sanne.gram@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.