Børn får frit klubvalg

Folketinget er på vej med ny lov, som sikrer frit valg af fritidsklubber på tværs af kommunerne. Loven skyldes en sag om 11-årige Chilie fra Lyngby-Taarbæk Kommune. Hun får dog ikke glæde af loven.

»En ren Chilie-lov, kalder jeg den,« siger folketingsmedlem Flemming Oppfeldt (V). For Lex Chilie, der sikrer frit valg af klubber over kommunegrænserne, skyldes 11-årige Chilie fra Lyngby-Taarbæk Kommune.

For to år siden flyttede Chilie-familien fra Vesterbro til Lyngby-Taarbæk Kommune. Chilie fortsatte på Nyboder Skole i København og ønskede derfor at følge kammeraterne i den københavnske fritidsklub Dronen.

Den gik ikke. Selv om Dronen havde plads, og forældrene var villige til at give lidt mere for opholdet. I dag er kommuner ikke forpligtet til at betale for klubpladser i andre kommuner, og forældrene må kun betale op til 20 procent af udgiften.

»Vi bor kun 10 kilometer fra København, men kunne lige så godt bo i Afghanistan. Jeg forstår ikke, at et lille land som Danmark skal have den slags grænser,« siger Chilies mor, Linda Orloff.

Men nu forsvinder grænsen mellem Afghanistan og København. Den nye lov betyder, at alle børn frit kan vælge fritidsklub, uanset hvor de bor.

Forældrene skal dog selv betale forskellen i prisen mellem klubberne. Til gengæld skal kommunerne betale for klubpladser hos hinanden. Dog kun det klubpladsen koster i den kommune, børnene bor i. Det frie klubvalg afhænger desuden af, om klubberne har plads.

Pengene bestemmer

Folketingsmedlem Flemming Oppfeldt har fulgt Chilie-sagen tæt og bedt socialminister Henriette Kjær (K) om at tage sagen op.

»Det er tosset, at forældre frit kan vælge daginstitutioner, men ikke klubber,« siger Flemming Oppfeldt.

Siden har socialministeren indarbejdet det frie klubvalg i et lovforslag, som Folketinget behandlede første gang den 20. april uden de store sværdslag.

Går alt efter planen, bliver loven vedtaget i maj i år med virkning fra 1. januar næste år.

Linda Orloff er dog noget beklemt over, at hendes datter Chilie lægger navn til den nye lov. For nu bliver det frie valg et spørgsmål om at have pengepungen i orden, mener Linda Orloff.

»Vi har ikke råd til at betale forskellen i prisen mellem Lyngby-Taarbæk og København. Chilie sidder altså fast i pengegrænsen mellem de to kommuner,« siger Linda Orloff.

En klubplads i Lyngby-Taarbæk Kommune koster omkring 12.000 kr. om året med forældrebetaling. I København koster en klubplads det dobbelte. Linda Orloff skal altså betale cirka 1.000 kr. mere om måneden for at få Chilie ind i en københavnsk klub.

Lyngby-Taarbæk og alle andre kommuner kan også vælge at betale hele differencen, så forældrene slipper gratis. Det vil Lyngby-Taarbæk imidlertid ikke.

»Klubtakster og skat hænger sammen. Jeg kan derfor ikke se logikken i, at vi med vores lave skatteprocent skal poste penge i dyre københavnske klubber,« siger borgmester Rolf Aagaard-Svendsen (K), Lyngby-Taarbæk Kommune.

Flemming Oppfeldt er enig.

»Det er kommunerne og ikke forældrenes valg, der bestemmer, hvad prisen på en klubplads er,« siger han.

Så fremover kan de rige snuppe de bedste klubber?

»De rige har måske nemmere ved at få det frie valg. Generelt er der ikke den store forskel på priserne i klubberne. Men i København koster klubberne noget mere. Det betyder omvendt, at børn fra København får pladsen betalt i andre kommuner,« siger Flemming Oppfeldt.

Kommune under pres

Københavns Kommune kan ikke se særlige problemer i det frie klubvalg. Men Frederiksberg Kommune forudser pres på sine klubber.

»Omegnskommunerne mangler klubpladser, og vi har omkring 200 børn fra andre kommuner i vores privatskoler. De børn har længe stået og trippet for at komme ind i vores klubber,« siger kulturdirektør Ivar Koed, Frederiksberg Kommune.

Skal Frederiksberg bygge flere klubber, må omegnskommunerne derfor betale mere for pladserne på Frederiksberg, mener han.

»Ellers bliver vi nødt til at afvise børnene. Det er der ikke meget frit valg i,« siger Ivar Koed.

Socialminister Henriette Kjær vil ikke kommentere den nye lov og dens konsekvenser.

jpk@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.