DR-journalist afviser klage over sygehus-dokumentar

Der er ingen fejl i kritisk udsendelse om Viborg Sygehus, fastholder tilrettelæggeren efter klage fra Viborg Amt.

Danmarks Radio tilbageviser den kritik, Viborg Amt og Viborg Sygehus har rettet mod tv-dokumentarudsendelsen "Den hvide magt".

Viborg Amt sendte fredag en klage til DR over programmet, der blev vist forleden. I programmet hedder det, at lægerne på Viborg Sygehus mangler erfaring i at foretage en række komplicerede kræftoperationer, at deres metoder er forældede, og at deres resultater er for dårlige.

I søndagens udgave af Jyllands-Posten afviste adm. overlæge på Viborg Sygehus' kar-thoraxkirurgiske afdeling, Eskild Henneberg, oplysningerne som usande og betegnede programmet som uetisk.

Ifølge journalist i DR Søren Slumstrup, der har lavet programmet som led i serien "Magtens Billeder", fejler hans oplysninger og dokumentation ingenting. Tværtimod.

»Normalt kommenterer vi ikke løbende klagesager, men der er ikke fejl i min udsendelse. Jeg fastholder hvert et ord,« siger han og forklarer, at programmet er lavet med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Siden slutningen af 1990'erne har styrelsen anbefalet lægerne på Viborg Sygehus at indstille de komplicerede kræftoperationer. Ifølge Eskild Henneberg hænger anbefalingerne sammen med et stigende politisk ønske om centralisering af en lang række behandlinger, og med udgangspunkt i hospitalets egne tal mener han at kunne dokumentere, at resultaterne på Viborg Sygehus er fuldt på højde med universitetshospitalernes.

Sammenligneligt?

Søren Slumstrup derimod henholder sig til, at man i Viborg udfører for få operationer af f.eks. spiserørskræft til, at deres tal er sammenlignelige.

»Når det handler om kræft i spiserøret, viser en dansk undersøgelse fra 2002, at dødeligheden efter en operation på Viborg Sygehus er langt højere end på f.eks. Skejby. Selv efter Viborgs egne opgørelser ligger tallet over det antal, man har i lande, hvor man kun foretager denne type operationer på store afdelinger,« siger Søren Slumstrup.

Færre operationer

Han imødegår desuden kritikken fra Viborg med at slå fast, at programmet ikke betegner lægerne i Viborg som unge, at de i Viborg foretager langt færre operationer end på de store sygehuse, og at uanset hvor syge, de i udsendelsen omtalte patienter var, ville deres chancer have været bedre, hvis de var blevet opereret på et universitetshospital.

»Endelig forholder vi os kun til spiserørsoperationer, mens Henneberg taler om operationer i maven,« siger han og henviser til, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger hviler på, at alle videnskabelige undersøgelser taler for at samle denne type operationer på få enheder.

Bedre i udlandet

Til det siger Eskild Henneberg:

»Det er rigtigt, og jeg er ganske enig i, at tendensen trækker i den retning, og at de har bedre resultater i udlandet. Men det betyder ikke, at vores resultater er dårlige, og det er forkert, at vores tal ligger over landsgennemsnittet. Vi råder over en af landets bedste håndværkere på området, og han foretager adskillige operationer på såvel spiserør som mavemund, der minder en del om hinanden i teknik. Og vi har de nødvendige specialer til at udgøre et kvalificeret team. Derfor mener jeg, at udsendelsen tegner et uberettiget og forkert billede af kvaliteten på Viborg Sygehus.«

Viborg Amt har desuden klaget til BT, der har skrevet om sagen.

helle.tougaard@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.