Kommuner jubler over nye opgaver

Jubel i Kommunernes Landsforening, mens man græmmer sig i Amtsrådsforeningen.

Kommuner og amter har i måneder ført en stille krig, hvor hver især har argumenteret for egne fortræffeligheder, når det gælder om at bevare eller overtage nye opgaver i forbindelse med en ny kommunalreform.

Første omgang blev afgjort i går med kommunerne som en klar vinder, da regeringen fremlagde sit udspil.

Kommunerne med Kommunernes Landsforening (KL) i spidsen nærmest jublede over udspillet til en ny offentlig struktur, mens man i Amtsrådsforeningen ikke troede sine egne øjne.

På nær sygehusene og sundhedsvæsenet strøg næsten alle de nuværende amtslige opgaver over til kommunerne, mens enkelte vendte tilbage til staten.

Visionært udspil

KL's formand, borgmester Ejgil W. Rasmussen (V), kalder udspillet for visionært og mener, at det vil garantere en stærk offentlig sektor i Danmark i de næste mange år.

»Det er et rigtigt flot udspil, der flugter meget godt med kommunernes forslag. Vi får mange nye opgaver og opfordrer til, at Folketinget finder frem til en bred politisk løsning, der ligger så tæt på dette forslag som overhovedet muligt,« siger Ejgil W. Rasmussen.

Ifølge Ejgil W. Rasmussen lægger regeringens oplæg op til en langt klarere og mere entydig opgavefordeling i den offentlige sektor end i dag.

»En række af de gråzoner, som borgerne i dag risikerer at lande i mellem forskellige offentlige myndigheder, er taget under grundig behandling, og det et meget positivt,« siger KL's formand.

Næstformand Anker Boye (S) er enig:

»Det er en frisk og klar melding fra regeringen om, at den vil noget med denne reform og samtidig har lyttet til både kommunernes og borgernes synspunkter,« siger Anker Boye.

Landets amter modtager regeringens udspil til en strukturreform med en blanding af chok og forbavselse.

Ifølge den øverste ledelse i Amtsrådsforeningen har udspillet på stort set alle punkter tilsidesat anbefalingerne og ønskerne fra amterne.

En tidlig kladde

Formand Kristian Ebbensgaard (V) beskriver således udspillet som en alt for tidlig kladde.

»Sådan kan det ikke ende! Der er alt for meget slør i den måde, som opgaverne skal løses på. Vi håber derfor, at resultatet bliver markant anderledes. Det er også nødvendigt, hvis reformen skal kunne holde i de næste ti til tyve år,« siger Kristian Ebbensgaard, der er amtsborgmester i Roskilde Amt.

Han opstiller en liste med mindst 25 eksempler på øget centralisering. Med mere statsstyring - og mindre indflydelse lokalt og regionalt.

»Regeringen taler om en offentlig sektor tæt på borgerne. I virkeligheden flytter en serie vigtige ansvarsområder væk fra borgerne og over i staten. Belæg er der ikke skyggen af. Taberne er borgerne, der mister egne valgte regionale politikere - til gengæld for embedsmænd på Slotsholmen,« siger formanden.

Næstformand for Amtsrådsforeningen, Bent Hansen (S), betegner regeringsudspillet som flot retorik, der dækker over en statsliggørelse af den offentlige sektor.

»Venner! Det hænger ikke sammen. Det er skrivebordsarbejde. Bliver dette realiseret får alle os i yderområderne blot lov til at optræde i folkedragter fra 1. maj til 1. september. Der bliver tale om centralisering omkring de største købstæder og bycentre,« siger Bent Hansen.

axel.andersen@jp.dk

mikkel.thastum@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.