Svært at uddanne gørtlere

Gørtler-faget beskæftiger sig med fremstillingen af både store og små opgaver i primært messing. Der bliver maksimalt uddannet en enkelt ny gørtler om året, og hos værkstedet Vilhelm Thomsen & Søn er det svært at tage lærlinge ind, da opgaverne mest af alt kræver erfaring.

Tonerne fra sangeren Johnny Madsen kæmper en ulige kamp mod værkstedets maskiner, der står i små bunker af messingspåner. I loftet hænger lysekronerne næsten arm i arm, og overalt ligger der genstande i messing, der har brug for værkstedets sjældne hænder. Villy Thomsen er ejeren af Vilhelm Thomsen & Søn, som er én af blot tre gørtlerværksteder tilbageværende i Storkøbenhavn, og arbejdet hober sig op på det tre etager store værksted.

»Naboerne må tro, jeg er sindssyg. Jeg går ofte først kl. 22 om aftenen også i weekenden, men det er, fordi jeg har så mange opgaver. Jeg bryder mig ikke om at skuffe mine kunder,« siger han.

En lang proces

Midt i arbejdet ringer telefonen, og endnu en tidsrøver er på vej mod værkstedet på Frederiksberg. Et par kirkebøsser i messing skal laves helt fra bunden, og Villy Thomsen er ikke meget for at sige nej, selv om de tager lang tid at lave.

»Det er nærmest et mareridt, når folk spørger mig, hvor lang tid det tager. Det er altid en længerevarende proces, men jeg kan også godt lide at få besværlige opgaver,« siger han.

Svært at give videre

Villy Thomsens eneste medarbejder står og laver lysestage-manchetter på en af de grønne maskiner, og bagved læner den kvindelige stamgæst i zink sig op ad en bordkant.

Figuren har været der i et par år, og da den ankom var hovedet knust i mange små stykker.

»Jeg har haft svært ved at komme videre med den, fordi den kræver meget af mit fokus. Hvis jeg ikke føler for det, vil mit arbejde ødelægge mere, end det vil gavne,« siger Villy Thomsen.

Den 44-årige indehaver af Vilhelm Thomsen & Søn har uddannet en del lærlinge, men for øjeblikket har han svært ved at tilbyde en læreplads. Arbejdet er blevet for indviklet og forskelligt fra opgave til opgave.

»Mit arbejde er så forskelligt, at det er svært at lære fra sig. Jeg kan ikke bare give en lærling en lysestage og bede ham om at lave den,« siger Villy Thomsen, der ellers har haft stor glæde af specielt kvindelige lærlinge.

Han mener, at arbejdet som gørtler er blevet så bredt, at han næsten ikke ved, hvor en eventuel lærling skulle begynde.

»Jeg kunne måske godt bruge en lærling med en faglig baggrund, for så ville personen også være moden og interesseret i faget. Det bliver for besværligt, hvis jeg ligefrem skal til at opdrage en, der er helt ung,« siger han.

To generationer

Allerede som 10-årig stod Villy Thomsen og filede buer i messingknagerækker i faderens gørtlerværksted. I 1974 blev værkstedet omdøbt til Vilhelm Thomsen & Søn, og samme år begyndte den kun 14-årige Villy Thomsen i lære som gørtler.

»Min far har lært mig alt om faget. Han var både far, arbejdskollega og mester,« siger Villy Thomsen, der i 1980 overtog værkstedet og året efter flyttede det til dets nuværende beliggenhed.

Tidligere bestod opgaverne af større projekter som fremstillingen af 100 sæt dørhåndtag om ugen, men i dag er den produktion rykket til bl.a. Polen.

I stedet kommer der mange private kunder og håndværkere med små specielle opgaver, og dørklokken til receptionen melder prompte om besøg i butikken. En blikkenslager står med et stykke plasticrør, som skal laves i messing, og Villy Thomsen vurderer kort skabelonen, inden der hastigt bliver skrevet en lap papir. Der bliver ikke spurgt til, hvornår arbejdet er færdigt.

»Jeg har en over 100 år gammel rørbukkemaskine, som jeg bruger til sådan et stykke arbejde,« siger han og lægger plasticrøret fra sig.

Overfladen er vigtig

Når gørtlere arbejder sammen med andre fagfolk som gravører og smede, mener Villy Thomsen, at gørtlerens stærke side er overfladens finish. Mens smeden kun tænker på formen, skal gørtleren også være opmærksom på, i hvilken rækkefølge opgaven bliver lavet.

»Det nytter ikke noget, hvis f.eks. en kandelaber bliver sat sammen for tidligt. Det er noget nemmere at give overfladen den rette behandling, inden de sidste sølvlodninger bliver udført,« siger han.

soeren.nielsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.