Virksomheder skal sætte præg på ny by
Virksomheder og iværksættere skal tilgodeses, når den nye by i Nordsjælland skal planlægges. Frederikssunds borgmester håber, at det vil skabe en levende by.
For øjeblikket raser S-toget forbi det åbne landskab ved Store Rørbæk sydøst for Frederikssund, men om seks år skal hjulene stoppe op ved en ny by. Visionen lyder på 15.000 indbyggere, men inden da skal erhvervslivet forme bygninger og lokaler med deres ønsker.
»Det bliver et både offentligt og privat projekt, hvor vi vil prøve at imødekomme erhvervslivets behov. Vi vil bl.a. satse på kuvøse-virksomheder, der i begyndelsen har brug for at investere så beskedent som muligt,« siger Frederikssunds borgmester, Knud B. Christoffersen.
Sporene fra andre byprojekter skræmmer ikke borgmesteren.
Projekt Ny By skal ikke ligne Ørestad, der bliver præget af Kastrup Lufthavn, Øresundsbroen og store statsinstitutioner. Det skal være en rigtig by, og han ser byudviklingen i Høje-Taastrup som det absolutte skrækscenarie.
»Det viser, at det kan gå galt, og derfor er det vigtigt for os at involvere virksomhederne så tidligt som muligt,« siger Knud B. Christoffersen, der allerede er gået i dialog med diverse erhvervsforeninger.
Service-kvadratmeter
Den nye by har endnu ikke fået et navn, og Frederikssund Kommune samarbejder bl.a. med Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om planlægningen. HUR's direktør mener, at projektet er en helt ny måde at tænke på, og han ser gerne erhvervslivet belønne det tidlige engagement med finansiel støtte.
Desuden mener han, at hovedstadsregionen egentlig har nok kvadratmeter til erhvervslivet, men at kvaliteten ikke svarer til behovet.
»Regionen er gået fra fremstillingsvirksomheder til servicevirksomheder, og vi mangler lokaler til den sidste type, hvis vi vil konkurrere med byer som Hamburg og Stockholm om at tiltrække bl.a. it-virksomheder,« siger Claes Nilas.
Den levende by
Både Frederikssunds borgmester og direktøren for HUR pointerer, at det skal være en hel by, hvor målet er, at indbyggerne skal bo i et levende miljø. Et udsagn, der lyder alt for bekendt for Jan Gehl, som er centerleder på Center for Byrumsforskning på Kunstakademiets Arkitektskole.
»Der stod det samme i oplæggene til Høje-Taastrup og Ørestad, men det er bare ikke nok kun at skrive det,« siger han.
Jan Gehl har bl.a. skrevet bogen "Livet mellem husene" og har været involveret i projekter om at skabe liv i byer som London og Wellington.
Han mener, at erhvervslivet spiller en stor rolle, når en by bliver til, og området ved Store Rørbæk skal bl.a. tænke i smalle enheder med mange døre. Derudover skal huslejen være lav i opstartsfasen, så det ikke bliver store detailkæder, som sætter sig på alle butikkerne.
»Stueetagen er meget vigtig, og det gælder om at skabe nicher og indhug, hvor folk kan tage pauser. En stor glat facade som den hos Field's i Ørestad sender bare folk videre og hjem til fjernsynet,« siger han.