SF vil skabe 12.000 job
SF vil bruge penge fra skattelettelser til at skabe 12.000 job. Planen afvises af de radikale, mens Socialdemokratiet er imødekommende.
SF er nu klar med sit bud på, hvordan arbejdsløsheden skal nedbringes. Forslaget, som partiet har døbt "påskepakken", er ment som en udfordring til Socialdemokratiet. SF er stærkt kritisk over for partiets jobplan, som ifølge finansordfører Ole Sohn er ufinansieret. Derfor vil SF lægge fire beslutningsforslag frem i Folketinget for at se, om Socialdemokratiet og de radikale vil være med. SF mener, at det er vigtigt, at de tre partier er enige om et alternativ til den nuværende regering.
»Før et folketingsvalg skal vi gøre klart over for vælgerne, hvad vi vil, og hvordan det skal finansieres,« siger Ole Sohn.
SF's pakke består af fire elementer, der skal skabe 12.000 job i 2005.
4.400 findes ved at annullere en del af de skattelettelser, som regeringen netop har gennemført, og i stedet bruge pengene i den offentlige servicesektor. 2.800 job findes ved at fremrykke renovation af kloak- og vandledninger, rense giftgrunde, rejse skov og genindføre en grøn jobpulje.
1.800 job skaber partiet ved at genindføre de såkaldte servicejob, og endelig skal 3000 arbejdspladser findes til akademikere ved at investere i blandt andet forskning og elektronisk patientjournal.
Planen koster en mia. kr. i 2004 og tre mia. kr. i 2005.
De penge findes ved, at SF vil øge det offentlige forbrug, således at væksten er på 1 pct. om året i både 2004 og 2005, som den oprindelige økonomiske fremskrivning Danmark 2010 opererede med.
De tal har regeringen nedjusteret til 0,7 pct. vækst i offentligt forbrug i 2004 og 0,5 pct. i 2005 for at få råd til skattelettelserne.
»De internationale analyser tyder på, at der kommer et opsving, men intet tyder på, at det er kraftigt nok til, at man ikke skal gøre noget ekstra mod arbejdsløsheden,« siger Ole Sohn om baggrunden for jobplanen.
Socialdemokraterne er positive over for udspillet:
»Der er en række konstruktive tanker i det, « siger Pia Gjellerup fra Socialdemokratiets ledelse. Hun hæfter sig især ved, at SF i lighed med Socialdemokratiet vil fremrykke offentlige investeringer, få akademikere i arbejde gennem den såkaldte isbryderordning, hvor der gives økonomisk støtte til at ansætte en akademiker, og genindføre servicejob.
De radikale er afvisende og betegner forslaget som typisk SF-politik, hvor offentlige tilskud skal hjælpe folk i arbejde.
»Der er ingen vej uden om at sænke skatten på arbejde, heller ikke for SF, hvis man virkelig skal gøre noget ved beskæftigelsen. 12.000 flere i arbejde rykker ikke meget, når vi har en arbejdsløshed på 200.000,« siger Anders Samuelsen, arbejdsmarkedsordfører for de radikale.