Føtex: Den gode lokalbutik

Føtex i Holme ved Århus kombinerer det brede vareudvalg med god service og et venligt miljø med tjek på detaljerne. Kun savner Derhjemmes anmelder lidt flere udfordringer til de velstillede kunder.

Kolleger med kendskab til Århus og omegn var lidt forundrede, da de hørte, at Føtex i Holme syd for den jyske hovedby er blandt de nominerede til titlen Årets Supermarked 2004. Den er da lidt kedelig, mente de.

Ved første øjekast kunne man være tilbøjelig til at give dem ret. Umiddelbart ser den ikke meget anderledes ud end så mange andre Føtex butikker. Men et nærmere eftersyn afslørede kvaliteter, der signalerede en særdeles veldrevet butik.

Man finder den lige overfor kirken i landsbyen Holme. Den kan ikke ses fra hovedvejene, så man må gå ud fra, at den næsten udelukkende henter sine kunder i nærmiljøet, som er præget af ældre og nye enfamiliehuse. Med andre ord henvender den sig til et bedrestillet publikum.

Straks man er indenfor, står man overfor en ganske stor bageriafdeling med tilsvarende stort udvalg af brød og kager. Da vi ankommer en fredag ved 12-tiden, dufter der af friskbagt brød. Senere får vi også bekræftet, at der bages nyt brød flere gange i dagens løb. Der er tale om brød og kager, der fremstilles på stedet fra bunden og altså ikke såkaldt bakeoff, der baseres på halvfabrikata men bages færdigt lokalt.

Overfor bageriet ses et lille torv med et væld af afskårne blomster. Og i forlængelse af bageriet finder man kiosken med blade, tobaksvarer og spiritus i velkendt supermarkedsstil.

Når man har passeret servicedisken, mindes man straks om, at Føtex også er et varehus med salg af tøj, isenkram og meget mere. Men hele den afdeling springer vi over, da vores vurdering og anmeldelse udelukkende baseres på de varegrupper, som man også finder i de andre nominerede supermarkeder.

En sand skov af skilte hænger ned fra loftet og forstyrrer egentlig mere, end de vejleder. Det er særlig slemt denne uge på grund af et fremstød under overskriften sparegris. Det gælder ikke tilbud på svinekød, men om at spare på udvalgte varer. Små lyserøde grise hænger overalt og tager en del af udsynet. Til gengæld er der tydelig gul mærkning på hylderne, der viser nem vej til ugens mange billige tilbud.

Så snart vi er fremme i bunden af butikken, går det trods skilteskoven hurtigere end først antaget at finde frem til de godt 40 numre, der står på vores indkøbs- og tjekliste.

Godt miljø smitter

Det skyldes ikke mindst butikkens medarbejdere. Der er mange ude i butikken, hvor vi altid finder en lige ved hånden, der kan vise vej. I det hele taget svarer de godt for sig - omhyggeligt og venligt på en måde der signalerer et godt arbejdsklima. Den slags smitter af på en fin måde. Samtidig konstaterer vi, at der hele tiden fyldes op, så der ingen steder er tomme hylder. Det forstærker indtrykket af en butik, hvor der er tjek på detaljerne.

Mange afdelinger giver indtryk af en velforsynet butik med et ganske stort men måske lidt konservativt udvalg. Det gælder frugt og grønt, der årstiden taget i betragtning er velforsynet med rigtig pæne varer. Og det gælder også delikatesseafdelingen, hvor man måske nok kunne ønske sig lidt mere fantasi og udfordring af smagsløgene trods det meget brede udvalg. Til gengæld var betjeningen kvik denne dag, en større kø blev afviklet meget hurtigt.

På mejerifronten gentager mønstret sig. Arla dominerer totalt i kølediskene. Om den ene producent af mejerivarer er bedre end den anden, tager vi ikke stilling til her, blot har vi noteret os, at et stigende antal forbrugere gerne ser et alternativ til Arla. Dem er der langt imellem i Føtex Holme, og i mylderet af mærkevarer tager det tid at finde de mere spændende sager fra vores liste som frisk gedeost.

Fortjent fremhævelse

Kødafdelingen fortjener til gengæld at blive fremhævet. Den virker indbydende, og der er meget klar skiltning. Vi kigger ganske vist forgæves efter det røde Ø-mærke for økologisk kød, men finder til gengæld mange udskæringer med lam - som ofte forsømmes skammeligt her i landet. Den ansvarlige slagter finder vi travlt beskæftiget ude i butikken, men alligevel med god tid til at svare på vores spørgsmål, som vi har flere af. Vi bemærker samtidig, at man kalder en spade for en spade - kvielever, står der på et skilt på en vare, som mange slagtere uden betænkning ville have kaldt kalvelever, hvad det selvfølgelig ikke er.

Helt så heldig er butikkens vinmand ikke. Måske var det heller ikke ganske fair at sætte ham på opgaven at anbefale en vin til en ret af fjerkræ tilberedt i surkål - en klassiker fra Alsace, der nærmest råber på et glas god Riesling. Næsten per automatik griber han ud efter en flaske rødvin. Selv om det er en Beaujolais fra den gode producent, Georges Dubæuf, kan vi højst komme halvt op på karakterskalaen for det valg.

I øvrigt er vinafdelingen nydelig med det velkendte udvalg fra Dansk Supermarked. Med andre ord meget begrænsede muligheder for entusiaster men til gengæld med et meget bredt udvalg af fornuftige konsumvine i et kvalitetsniveau, der nok ligger over gennemsnittet.

Butikken blev åbnet i 1990 og delvist renoveret i 2002. I forhold til andre supermarkeder er den stor, men en pæn del af dens kvadratmeter optages af andet end fødevarer. Butikkens daglige leder, Michael Askgaard, anslår, at dagligvarerne optager ca 1.700 kvadratmeter.Det siger sig selv, at udvalg af varer, markedsføring med mere er tilpasset Føtex-konceptet. Det er mest en styrke i form af et bredt og velkendt udvalg men også lidt en svaghed, fordi man også gerne vil møde lidt overraskelser på indkøbsturen.

ulrik.boesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.