Kvickly: Spildte muligheder

Sparsom betjening, tomme hylder og få specialiteter. Den store Kvickly i det nye indkøbscenter midt i Århus, Bruun's Galleri, har gode muligheder for at skabe et levende indkøbssted. Indtil videre er mulighederne ikke blevet udnyttet godt nok.

Da Kvickly åbnede kædens nye supermarked i Århus' nye store indkøbscenter, Bruun's Galleri, skulle man mene, at alle muligheder var til stede for at indrettet et spændende og attraktivt supermarked. Central beliggenhed, tog og busser lige til døren, stor parkeringskælder og mange specialbutikker til at trække strøgkunderne til. Hvad mere kan man forlange?

Da vi aflagde besøg for at anmelde butikken, fik vi imidlertid det indtryk, at man her seks måneder efter åbningsfesten ikke har forstået at udnytte mulighederne . En del tomme hylder skæmmede, der var langt mellem ansatte ude i butikken, og vi ledte forgæves efter den slags specialiteter og overraskelser, der skal til for at skabe et spændende og tiltrækkende butiksmiljø.

Selv om vores besøg faldt på en fredag eftermiddag, var der ret behersket trafik af kunder i butikken. En medvirkende årsag er sikkert placeringen af flere afdelinger på gangene udenfor selve butikslokalet. Det drejer sig om bager, kiosk, kaffebar og en afdeling, der sælger sandwiches med mere under navnet "What's Cooking".

Det giver sikkert noget ekstra omsætning til de pågældende afdelinger, men det giver altså mindre liv og aktivitet i selve butikken.

Akkurat som Føtex er Kvickly også varehus, så vi måtte forbi radio, tv, cykler med mere, før vi landede blandt de dagligvarer, vi var kommet for at vurdere. Skiltningen er udmærket. Fine lodrette skilte, der er påmonteret reolerne, viser meget hurtigt frem blandt kolonialvarerne, hvor et par tomme huller som nævnt faldt i øjnene.

Samme gode skiltning gælder en nydelig og velforsynet afdeling for frugt og grønt, hvor der bl.a. ses et stort bord, der tydeligt signalerer økologiske varer. Så langt så godt.

Udstilling af knust is

Når det alligevel tog længere tid end beregnet at finde alle varer på vores dosmerseddel, skyldtes det, at vi måtte lede længe efter ansatte i butikken, der kunne vise vej og svare på vores spørgsmål. Den første, vi mødte, viste sig at være demonstratrice for Beauvais, medens den næste kom fra et bryggeri og bød på smagsprøver på sodavand.

Imidlertid findes en bred afdeling med betjening for endevæggen med salg af kød og frisk fisk. Mange konkurrenter har for længst demonstreret, hvordan den slags afdelinger med specialiteter er fremtiden for gode supermarkeder. Her var udvalget imidlertid temmelig begrænset. 5-6 slags fisk lå nærmest og råbte til hinanden, så disken mest lignede en udstilling af knust is.

Man skulle ellers mene, at en disk, der bugnede af spændende fisk, blæksprutter og skaldyr i alle former og farver, suppleret med røgvarer, fiskepateer og andre specialiteter netop kunne være den attraktion, der kunne trække fredagskunderne til. Bag de to diske i et lidt større og meget synligt rum, stod en stor palle med papkasser. Det virkede lidt halvtrist, lidt rodet.

Nederst i butikkens højre hjørne, sås en gentagelse af skiltet og logoet udenfor med teksten "What's Cooking". Vi går ud fra, at det skulle signalerer et spændende udvalg af færdigretter eller specialiteter? Der lå da også et par stegte og lune kyllinger og en gang chili con carne, foruden visse specialiteter, herunder en håndfuld gode oste. Men det virkede ikke helhjertet. Det sidste betød desuden, at vi så oste placeret ikke mindre end fire forskellige steder i butikken. Forvirrende.

For god ordens skyld skal vi notere, at slagterafdelingens kølediske til selvbetjening var nydelige og overskuelige. Udvalget var dog noget begrænset sammenlignet med, hvad vi fandt hos Føtex samme dag. Blandt mejerivarerne var det - også hos Kvickly - Arla, der regerede.

Strøgkunder

Vinafdelingen hos Kvickly var domineret af konsumvine, uden mange muligheder for at gå på jagt efter specialiteter i den lidt dyrere ende af skalaen. Den unge mand på stedet anbefalede en flaske rød Bordeaux i årgang 2000 til vores spørgsmål om vin til en ret af fjerkræ i choucroute (surkål). Deri er vi ikke enige. Det er en ret, man spiser i Alsace og i Tyskland, hvor man ville vælge en Riesling - eller under alle omstændigheder en hvidvin.

Det tjener dog lidt til medarbejderens undskyldning, at de fleste danskere nok ville vælge rødvin til alt andet end fisk.

Lederen af butikken, Jacob Pedersen, kan bekræfte, at man satser meget på strøgkunder, og at især et lidt yngre publikum søger til indkøbscentret. Kvickly råder over et ganske stort areal, især når man medregner afdelingerne beliggende udenfor selve butikslokalet, også selv om man trækker fra for den del, der er optaget af andet end dagligvarerne. Antallet af varenumre ligger også højt på omkring 30.000. Men igen skal tallet reduceres noget, hvis man vil sammenligne med andre supermarkeder, der ikke fungerer som varehuse.

Det lykkedes også at finde frem til samtlige godt 40 varer, der stod på vores tjekliste. Men vi savnede både det overraskende og ekstra ud over kædens standardsortiment, der sammen med lidt større eller mere synligt engagement kunne have gjort Kvickly til favorit til titlen Årets Supermarked 2004.

ulrik.boesen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.