Et blidt skub i ryggen til singler

Livet som ung storby-single kan være hårdt, og flere og flere unge oplever at føle sig alene. Mette Kirkegaard mærkede i en periode ensomheden på sin egen krop, men er i dag glad for de erfaringer, hun dengang gjorde sig.

Indtil den dag i 1996 havde livet egentlig formet sig meget godt for Mette Kirkegaard. Hun var godt i gang med sin drømmeuddannelse til lærer og havde altid opfattet sig selv som en normal 23-årig med venner og glade dage. Men siden tiden på HF-kursus var mange af vennerne flyttet fra byen, og de nye bekendtskaber på læreruddannelsen var ikke værd at samle på. Derfor fandt hun denne oktoberdag sig selv stående på Nørrebrogade med et avisudklip i hånden. Annoncen reklamerede for et sted, der hed "Lyspunktet", hvor unge ensomme kunne gå hen og møde nye venner. Så her stod Mette altså med bankende hjerte og forsøgte at tage sig sammen til at ringe på døren.

Pinligt

»Jeg var nervøs og gik frem og tilbage, inden jeg turde gå ind. Det var både grænseoverskridende og lidt pinligt at indrømme, at jeg var ensom. På læreruddannelsen havde jeg for første gang i mit liv oplevet at føle mig uden for fællesskabet, og de to første år var faktisk et helvede. En gang da vi skulle danne grupper og skrive vores navne på tavlen, blev mit navn streget ud, hver gang jeg vendte ryggen til,« siger Mette, da hun har sat sig til rette i lædersofaen i den hyggelige baggård, der huser værestedet for unge ensomme.

Hun er i dag 31 år og er ikke kommet på værestedet i nogle år. Men i dag er hun på besøg som gæst.

Stedet hedder nu "Ventilen", men pointen er den samme. Her går man hen, når aftenerne bliver for lange, og der er gået for lang tid imellem telefonopringningerne. Over sofabordet hænger et stort, gammelt verdenskort, som kan minde "Ventilens" brugere om, hvor mange muligheder der ligger derude og venter på dem. En af de frivillige hjælpere har stillet kaffe og te frem, og Mette har sat sig godt til rette med benene trukket op i sofaen og en pakke cigaretter inden for rækkevidde.

Tiden på privatskole forløb uden problemer. Mette havde venner og var en del af fællesskabet, men da hun begyndte i gymnasiet, følte hun sig for første gang anderledes. Hun var nemlig sorthåret, flippet og et par år ældre end klassekammeraterne. Så hun droppede ud, og i årene, der kom, begyndte de gamle venner at flytte fra byen, og langsomt svandt bekendtskabskredsen ind. Men det er vigtigt for hende at pointere, at hun ikke er en særling. Hun havde blot brug for lidt hjælp i en periode af sit liv. Det første møde med "Ventilen" den efterårsdag for snart otte år siden var faktisk tæt på at blive kort. Der var nemlig mange, der var langt hårdere ramt end hende selv.

»Der var både folk, der havde haft selvmordstanker, og så var der nogle som mig, der bare følte sig ensomme og havde brug for nogle venner. Tidligere havde jeg været vant til at rende til fester, så jeg havde svært ved at kommunikere med mange af de andre. Efterhånden begyndte der flere, der var mere mine typer, og så blev det kanonfedt. Det blev mere et hænge-ud-sted, og den første måned var jeg til fire fester. Det var jo mærkeligt efter at have været alene i så lang tid.«

Slut med singlelivet

Mette Kirkegaard har fundet et tæppe til at tage om sig, hun skænker endnu en kop kaffe og tænder en ny blå Kings, mens hun mindes de glade dage i værestedet. Der er mange tabuer om ensomhed, og hun kender det selv, selvom hun aldrig har været flov over, at hun i en periode i sit liv havde brug for et sted som "Ventilen".

»Jeg havde ikke nogen kæreste, da jeg startede, men jeg mødte hurtigt én. Der var mange søde fyre på det tidspunkt, så det var rimelig nemt at score. Den første var jeg kun kæreste med i en måneds tid, og den næste blev jeg kæreste med efter et år, og vi var kærester i treethalvt år. Men han havde mange problemer, så jeg skulle tit hive ham op. Da vi begyndte at komme sammen, holdt vi begge to op med at komme i "Ventilen". Han var nok mit livs største kærlighed, selv om han også var mit livs største tragedie. Så jeg gjorde det forbi med ham.«

Normal tilværelse

Efter et par år i "Ventilen" havde Mette ikke længere brug for stedet. Hun havde fået det skub fremad, hun havde brug for, og kunne igen leve et helt normalt liv med en stor omgangskreds. I dag arbejder hun som folkeskolelærer, og efter et par år på "single-markedet" har hun lige mødt en ny kæreste.

»Det tog mig lang tid at komme over ekskæresten, men da jeg først gjorde det, var det sjovt med net-dating, og det var et kick at gå meget i byen. Min oplevelse med ensomhed har gjort mig i stand til at opdage, når der er nogle børn i skolen, der har haft det dårligt og er blevet drillet. Jeg havde en syvende klasse, hvor børnene fungerede dårligt sammen, og det kunne jeg mærke. Vi fik så noget hjælp udefra, og det hjalp virkelig,« siger Mette, inden hun skænker dagens sidste kop kaffe og tjekker på mobiltelefonen, om der er nogle nye beskeder fra kæresten.

jpk@jp.dk Hermed slutter serien

om singleliv i København.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.