Cæcilie Norby: Ydre kaos og indre ro

Der er ofte kaos og fuld gang i hverdagen med fire børn. Til gengæld har sangerinden Cæcilie Norby fundet indre ro og en dyb glæde over livet. En glæde og lyst, der forhåbentlig også kan høres, når hun i aften synger sine jazzballader i Store Vega i København.

Cæcilie Norby kommer cyklende ned ad Gammel Kongevej med én hånd på styret og én hånd med mobiltelefonen ved øret. Det lange hår er stadig vådt, hun er lige sprunget ud af badet. Hun er 10 minutter for sent på den til interviewet, og om to timer skal hun sidde i et tog på vej til Tarm i Nordjylland, hvor hun giver koncert samme aften.

»Det er lidt hektisk. Lars er syg og sover lige nu derhjemme, og så må jeg lige få koordineret afhentningen af vores udstyr. Det står fem forskellige steder i byen,« siger Cæcilie Norby undskyldende, mens hun hiver ponchoen over hovedet og omsider får sat sig.

»Lars skal på benene om lidt igen, for selvfølgelig skal han stå på scenen i aften - feber eller ej. I vores branche skal man nærmest være indlæggelsesklar for at aflyse en koncert. Vi er så afhængige af hinanden i et band. Er der én, der lægger sig, er vi seks, der ikke får løn,« forklarer hun.

Lars er svenske Lars Danielsson, hendes forlovede, samlever og samtidig også kollega. Han har skrevet musikken til to numre på hendes nye cd og spiller bas i bandet. Han er også far til parrets datter Asta på næsten tre år og til yderligere tre børn på 14, 12 og 9 år, som Cæcilie Norby er papmor for. For at gøre alle glade bor parret på skift en måned i Gøteborg og én måned på Frederiksberg, og Asta har en vuggestue begge steder.

Det lyder kompliceret, men har vist sig at fungere fint:

»Hver gang vi laver et skift, er vi opmærksomme på, hvordan Asta trives. »Går det nu, går det nu,« spørger vi hele tiden. Men indtil videre er der absolut ingen problemer. Asta er totalt tosproget, taler svensk med Lars og hans børn og dansk med mig. Og da vi både elsker København og også gerne vil have et arbejdsliv i Sverige, har det indtil videre vist sig at være løsningen. Senere, når Asta skal i skole, er de store børn også blevet så meget ældre, at de selv kan tage toget til København, og så flytter vi sikkert permanent til København.«

Dyb glæde

For at opsummere er Cæcilie Norbys liv altså temmelig kaotisk disse år, men sammen med det ydre kaos er kommet en indre ro og en dyb glæde over det liv, hun lever.

»For ti år siden var mit indre et kaos, og der var en ydre ro. Nu er det lige omvendt, og det trives jeg rigtigt godt med. Jeg har en mere stille glæde, der til gengæld er dybere og varer længere. En lykkelig grundstemning, fordi jeg har fundet frem til de ting, der virkelig tilfredsstiller mig: min familie og musikken.«

Hvor musikken klart var nummer et i hendes liv før, er der nu kommet en ny nummer et med navnet Asta.

»Jeg siger ikke bare ja til hvad som helst, men tænker altid over, hvordan det kan passe ind med børnene. De skal nemlig ikke slæbes med til en masse, de ikke gider.«

Omvendt er musikken virkelig i centrum, når Cæcilie Norby og Lars Danielsson er ude på job, hvor de modsat så mange andre par har et børnefrit liv sammen.

»Jeg elsker virkelig vores fælles arbejdsliv. Det er en kæmpe, kæmpe oplevelse at spille sammen og kunne dele alle disse følelser, der er på scenen. Vi har kendt hinanden siden 1995, da Lars kom med i mit band, og langsomt groede vi mere og mere sammen, uden vi opdagede det. Først i 1999 blev vi kærester. Og det gode ved turneerne er, at vi stadig kan være for os selv en gang imellem. Få lov til at være kærester uden børn. Det er dejligt og styrker virkelig vores familie. For når vi kommer hjem, kan vi igen koncentrere os om børnene.«

Cæcilie Norby begyndte at synge jazz i Frontline, da hun var 19 år. Men blev rigtigt kendt som rockende, poppende darling sammen med Nina Forsberg i 1980'er- fænomenet One Two. Jazz har hun dog hele tiden sunget ved siden af, og i dag kan hun med overbevisning i stemmen sige, at hun aldrig går tilbage til rocken.

Større selvtillid

»Det har også noget med alder at gøre. Rocken er et meget fysisk udtryk, og jeg har slet ikke lyst til det dynamiske luftlag mere. Jazzen passer så godt til eftertænksomheden og den modenhed, jeg har nu. Jeg har en større selvtillid og kender mig selv bedre som musiker. Jeg har overskud til at improvisere, til det spontane. Til at få nogle pauser ind i musikken. Selvfølgelig har vi øvet os, men vi har ikke planlagt musikken i detaljer. Vi går på scenen med åbne kort - parate til at se, hvilket spil der bliver spillet i aften. I stedet for at være lukket om min egen præstationsangst kan jeg nu nyde koncerten, mens jeg er en del af den. Det er en befrielse og rigtigt sjovt, og den uforudsigelighed, det giver, kan publikum godt mærke.«

Selv om hun på det nye album er blevet kritiseret for at stritte i for mange retninger, fordi hun bl.a. synger både et Bee Gees- og et Elton John-nummer, har hun ikke tænkt sig at begrænse repertoiret.

»Jeg vil synge de numre, jeg elsker at synge, uden at skæve til, om de passer sammen. Det er ikke, fordi jeg er uenig i kritikken, men mit musikalske univers er nok bare meget bredere end kritikernes. Jeg har elsket Bee Gees' "How Deep Is Your Love" siden jeg var ung. Jeg kan godt lide den melodiøse pop, men jeg vil altid synge den jazzet.«

Cæcilie Norbys forrige jazzalbum, "First Conversation", tog danskerne til sig med 30.000 solgte cd'er, og siden har der også været bud efter hende ude i Europa. Da hun sidste år blev tilbudt at synge i henholdsvis Pizza Express Jazz Club i London og Sunside Jazz Club i Paris, var det oplagt at lave en live-cd. Med titlen "London/Paris" kom den på gaden 29. marts, og nu er hun sammen med bandet på en intensiv turné rundt i landet. 15 koncerter i alt.

I fremtiden er det hendes drøm at lave et album, hvorpå hun laver det hele selv.

»Lige nu er papiret rent, og det kan blive til hvad som helst. Jeg må blot vente og se, når inspirationen kommer. Det bliver helt klart samme stil, jazzen kommer jeg aldrig væk fra igen, men jeg vil udforske nye sider, for to cd'er skal aldrig være ens.«

linda.bang@jp.dk

Cæcilie Norby spiller i Store Vega i aften kl. 20.00 sammen med sit band, der består af Morten Lund på trommer, Jesper Nordenström på piano, Ulf Wakenius, guitar, Lars Danielsson på bas og franskmanden Xavier Desandre Navarre på percussion.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.