Danskerne vender rugbrødet ryggen
En af de danske nationalspiser, rugbrødet, står med skorpen mod muren. Vores forbrug af rugbrød er næsten halveret i de sidste 20 år. Samtidig er forbruget af lyst brød - herunder de nye, udenlandsk inspirerede brødtyper som mellemøstlige pita, italienske ciabatta, indiske nan og amerikanske bagels - stigende.
Det viser den nyeste undersøgelse af danskernes kost, "Udviklingen i danskernes kost 1985-2001" fra Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning, skriver Berlingske Tidende.
Det er især de voksne mænd, der svigter rugbrødet, mens faldet er lidt mindre hos kvinder og børn.
Det faldende rugbrødssalg er ikke kun en torn i øjet på brødproducenterne. Det er også i direkte modstrid med de officielle kostråd om at spise mere groft brød.
Rugbrød har nemlig gennem generationer været danskernes væsentligste kilde til sunde kostfibre og fuldkorn. Fuldkorn nedsætter risikoen for at udvikle hjertesygdomme, og fibrene menes at nedsætte risikoen for tarmkræft, fedme og diabetes.
/ritzau/