Reform for anbragte børn
Anbringelsesreformen, der skal sikre bedre vilkår for anbragte børn, faldt på plads i går. Nærfamilien bliver i højere grad inddraget i sagsbehandlingen.
Familierådslagning, opgradering af den kommunale sagsbehandling og inddragelse af nærfamilien. Det er hovedtrækkene i socialminister Henriette Kjærs (K) længe ventede anbringelsesreform, der faldt på plads i går. Reformen, der først bliver offentliggjort i detaljer i dag, faldt på plads, da de sociale ordførere fra samtlige partier undtagen Enhedslisten indgik forlig.
Reformen skal forbedre vilkårene for de cirka 14.000 anbragte børn, der hvert år koster samfundet cirka ni mia. kr., idet utallige undersøgelser har dokumenteret, at det står grelt til med både den kommunale sagsbehandling af børnesagerne og børnenes livsforløb.
Hvert tredje barn har aldrig talt med socialrådgiveren, der træffer afgørelsen om en anbringelse uden for hjemmet, og de anbragte børn klarer sig socialt dårligt som voksne. De bliver 13 gange oftere narkomaner end andre børn og har 5 gange større sandsynlighed for at dø, inden de bliver 27 år gamle.
Familien inddrages
Anbringelsesreformen sikrer bl. a., at børn i højere grad bliver anbragt hos slægtninge. Samtidig skal de kommunale sagsbehandlere inddrage familie og nærmiljø, der kender børnene fra hverdagslivet, som værktøj i sagsbehandlingen.
»Familien bliver i højere grad inddraget, og ressourcerne i nærfamilien bliver udnyttet til netværksanbringelser,« siger formanden for Folketingets socialudvalg, Tove Videbæk, Kristendemokraterne.
Dansk Folkeparti havde gerne set en mere vidtgående reform, men erklærer sig tilfreds med, at der sættes ind med øget uddannelse af sagsbehandlerne i kommunerne, samt at onkler, tanter og bedsteforældre i højere grad kan få barnet i pleje.
»Omdrejningspunktet har været mere kvalitet i sagsbehandlingen, hvor sagerne begynder. Det bliver nu forbedret. Samtidig sikrer reformen, at barnet i højere grad kan bo ved familien frem for på institution eller hos fremmede mennesker, og det er vi meget tilfredse med,« siger socialordfører Pia Kristensen fra DF.
Socialminister Henriette Kjær (K) og repræsentanter for samtlige forligspartier holder pressemøde i dag, hvor sløret bliver løftet for den konkrete udmøntning og finansiering af reformen.