Fyret FE-mand parat til retsopgør
Efterretningsmanden, der er sigtet for at lække fortrolige trusselsvurderinger om masseødelæggelsesvåben i Irak, siger, at han handlede i demokratiets interesse. S: Regeringen er i sin hidtil alvorligste krise. Fogh: Det er suppe på en gammel pind.
Den fyrede analytiker ved Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Frank Søholm Grevil, er parat til at tage et langvarigt retsopgør, der kan ende ved den internationale menneskerettighedsdomstol.
Det sker i tilfælde af en hård dom for at lække fortrolige trusselsvurderinger om masseødelæggelsesvåben i Irak til offentligheden, oplyser Frank Søholm Grevil.
»Det er en sag, som er så principiel, at det er svært at finde danske retskilder. Derfor kan det blive nødvendigt at føre den helt til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg,« siger Frank Søholm Grevil, der i øjeblikket er sigtet for at have brudt fortroligheden. Analytikeren fastholder imidlertid at have moralen på sin side - da han handlede i »demokratiets interesse« for at belyse det danske beslutningsgrundlag for at deltage i Irak-krigen.
Frank Søholm Grevil valgte at gå til medierne, fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) flere gange havde taget FE til indtægt for, at Irak sandsynligvis havde masseødelæggelsesvåben, selv om adskillige efterretningsrapporter angiveligt skulle fastslå, at der ikke eksisterede sikre oplysninger om disse våben.
S: Alvorlig krise
Regeringen er dermed havnet i sin hidtil alvorligste krise, mener Socialdemokratiet.
»Anders Fogh Rasmussen burde ikke kunne leve videre med mistanken om at have overtrådt ministeransvarlighedslovens strafbestemmelser om at give Folketinget urigtige eller vildledende oplysninger - eller have fortiet oplysninger,« siger Frank Jensen, socialdemokraternes politiske ordfører.
Han opfordrer derfor statsministeren til at gå i front og nedsætte en undersøgelseskommission. Sagen kan også få konsekvenser for embedsmænd, der måtte have vildført eller fordrejet oplysninger, anfører Frank Jensen.
Krav om undersøgelse
Kravet om en kommission støttes af de radikale, SF og Enhedslisten - sidstnævnte opfordrer direkte statsministeren til at træde tilbage, hvis han ikke vil tilbagevise mistanken gennem en uvildig undersøgelse.
Regeringen kan dog parlamentarisk overhøre kravet, da Dansk Folkeparti hellere vil rette blikket fremad.
Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) afviser en undersøgelse med, at Folketingets særlige Udvalg vedrørende Efterretningstjenesterne har haft lejlighed til at gennemlæse efterretningsrapporterne.
Fogh: Alt er åbent
Statsminister Anders Fogh Rasmussen afviser fuldstændig anklagerne, der karakteriseres som suppe på en gammel pind:
»Oplysningerne er blevet lagt frem i Folketinget. Alt er åbent. De oplysninger, vi har fået af FE, er blevet lagt frem. Der er ikke noget at komme efter.«
Niels Henrik Hedegaard, afdelingschef i FE, siger:
»Vi kan ikke genkende hans fremstilling af vores vurderinger. Det har hele tiden været vores vurdering, at Irak sandsynligvis rådede over biologiske og kemiske våben.«