Køge vil med i Storkøbenhavn
Borgmesteren i Køge, Torben Hansen (S), ser byen som den sydlige indgang til øresundsregionen og tager kraftigt afstand fra de kræfter, der vil løsrive Køge fra hovedstadsområdet i forbindelse med en ny kommunalreform.
Ud af de 21.000 erhvervsaktive borgere i Køge tager godt 9.500 hver dag til hovedstadsområdet for at gå på arbejde. Tallene viser, at Køge i dag er en integreret del af Storkøbenhavn, mener borgmester Torben Hansen (S).
»Både i forhold til arbejdsmarkedet, erhvervsområdet, det kulturelle og alle andre områder har Køge et naturligt tilhørsforhold til hovedstadsområdet. Det skal vi også have fremover,« siger han.
Til oktober får Bornholms-Trafikkens færger, der hidtil har lagt til i København, ny kajplads i Køge. Rejsende kan på 38 min. komme med S-toget til hovedstaden, og turen varer godt det samme i bil. Torben Hansen mener derfor, at byen er hovedstadens og øresundsregionens nationale og internationale port mod syd.
Han tager kraftig afstand fra de amtsborgmestre på Sjælland, der med Roskildes amtsborgmester, Kristian Ebbengaards (V), i spidsen har talt for at løsrive Køge fra hovedstadsområdet i forbindelse med den kommende kommunalreform.
»Kristian Ebbensgaard skal ikke trække os med ind i en region uden for hovedstadsområdet. Det vil være til skade for kommunens og områdets udvikling. Vi vil sidde med ved forhandlingsbordet, hvis der skal tegnes nye grænser for hovedstadsområdet,« siger Torben Hansen.
Trafikalt knudepunkt
Køge ligger ved Danmarks mest befærdede vejstrækning, Køge Bugt-motorvejen.
Et trafikalt knudepunkt, hvor tre færdselsårer til hovedstaden - Køge Bugt-motorvejen, Sydmotorvejen og Vestmotorvejen - mødes. Flere end 100.000 biler drøner her dagligt til og fra København, mens omkring 65.000 passagerer dagligt benytter S-banen i Køge-området.
Så trafikalt er Køge også en vigtig indgang til Storkøbenhavn, mener borgmesteren.
»Derfor skal vores udvikling, planlægning og investeringsbehov tænkes med, når der planlægges nye ting i hovedstaden,« siger Torben Hansen.
»Vi ønsker alt godt for den københavnske trafik og Metro, men fra hovedstadsområdet må man også blive bedre til at bakke op om vores trafikale ønsker og behov. Det mangler i dag,« siger han.
Torben Hansen mener, at barriererne for rejsende på Sjælland skal fjernes, og Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) nedlægges hurtigst muligt.
»HUR er noget, som fanden har skabt - desværre med socialdemokratiske stemmer. Når det drejer sig om trafik, nytter det ikke noget, at der er flere forskellige selskaber, der hver især dækker et afgrænset område, og folk skal købe flere forskellige billetter for at kunne komme uden for hovedstadsområdet. Det kan gøres meget mere smidigt,« siger han.