Falckreddere hjælper til på sygehuse

På Amtssygehuset i Glostrup hjælper falckreddere til, når de ikke er ude at køre med lægeholdsbilen. Det aflaster sygeplejerskerne og giver falckredderne rutine og viden fra et hospital.

Falckreddere er foreløbig to steder i Danmark rykket ind på offentlige sygehuse for at hjælpe personalet med akutte patienter.

Folkene fra den private redningstjeneste er en del af en lægeambulance og en lægeholdsbil i Glostrup og Aalborg, men når de ikke rykker ud, hjælper ambulancebehandlerne til på skadestuerne på de to sygehuse.

De aflaster sygeplejerskerne ved at tage imod patienter, måle temperatur, blodtryk, puls, hjerterytme, lægge drop til væske og medicin eller give medicin efter sygeplejerskernes anvisninger.

Ambulancebehandlernes indsats inde på sygehuset gavner også samarbejdet mellem dem og lægen ude på ulykkesstederne, mener overlæge Tommy Larsen fra Ortopædkirurgisk afdeling på Amtssygehuset i Glostrup.

»Man ved, hvem man kører med, og får et personligt kendskab til, hvad man kan bede dem om. Det giver både tillid og fortrolighed. Nogle gange behøver man slet ikke sige noget. Tingene bliver bare gjort,« siger han.

Store perspektiver

Ud fra de hidtidige erfaringer er der store perspektiver i modellen, mener sundhedsdirektør i Nordjyllands Amt Jesper Christensen, der er formand for Nationalt Udvalg for Præhospital Uddannelse (NUPU). NUPU blev oprettet i forbindelse med den nye redderuddannelse for ca. tre år siden.

»Det er de bedste reddere, som hjælper til på sygehuset. Det er dumt at have en ressource til at gå på falckstationen og vente på et hjertestop ude i byen,« siger Jesper Christensen.

»Ved at være på sygehuset kan de gå til hånde, når de ikke skal rykke ud. Frygten for, at de ville tage arbejdet fra andre, er død og borte. Og det er folk med både praktisk erfaring og en solid teoretisk ballast. De er handlekraftige mænd og vant til at begå sig på steder med et højt stressniveau.«

Interne stridigheder

Korpslæge Sven Trautner glæder sig over samarbejdet i Glostrup og Aalborg, som er beskrevet i det nye nummer af falckbladet Indsats.

»Det er resultatet af en langvarig proces, hvor ambulanceuddannelsen er blevet mere og mere sundhedsrettet og integreret i sundhedsvæsenet,« siger han.

»Det er ikke læger eller sygeplejersker, vi har uddannet, men ambulancefolk. Det er en fleksibel arbejdskraft i en tid med mangel på læger og sygeplejersker. Fidusen er, at hver faggruppe har fundet en naturlig plads i forhold til hinanden.«

For snart to år siden blev det besluttet, at Falcks lægeambulance fremover skulle rykke ud fra Aalborg Sygehus for at spare kostbar tid på at hente lægen først. Samtidig fik sygehuspersonalet besked om, at de 15 reddere, der kører lægeambulance, også skulle hjælpe til på sygehuset.

Af frygt for interne stridigheder var afdelingssygeplejerske Marianne Lange skeptisk over for at få en ny faggruppe ind på sygehuset. I dag lægger hun ikke skjul på sin begejstring.

»Det er fantastisk. De er dygtige og ved godt, hvad de kan og ikke kan,« siger hun.

»Her får de en rutine under mere fredelige forhold, som de kan bruge ude på ulykkesstedet. Arbejdet her kan også være en naturlig forlængelse af deres indsats på skadesstedet, fordi de nu ofte fortsætter med at give patienterne hjertemassage, når de kommer herind.«

maj.munk@jp.dk

jens.grund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.