Patientjournaler på tværs af amter

For første gang kan elektroniske patientjournaler "tale sammen" på tværs af fire amter i Vestdanmark. Sygehuse i Østdanmark afviser ideen.

Når en patient fra Vejle Amt bliver indlagt akut på hjertekirurgisk afdeling på Skejby Sygehus i Århus Amt, kan lægerne nu for første gang straks hente patientens elektroniske journal frem på en computerskærm.

Sådan lød det glade budskab, da Århus, Vejle, Fyn og Viborg amter fredag præsenterede en ny model for elektroniske patientjournaler. Et internetbaseret kommunikationssystem gør det muligt for lægerne at læse patienternes journaler på tværs af de fire amter. De kan blandt andet hente oplysninger om tidligere behandling, medicinering, prøveresultater og diagnoser.

»Patienten vil opleve, at behandlingen går hurtigere, og servicen er bedre. Risikoen for at begå fejl reduceres væsentligt, og samtidigt slipper patienten for at give de samme oplysninger flere gange. Personalet vil også få mere tid til patienten, fordi de ikke skal bruge tid og kræfter på at skaffe journaler fra de andre amter,» forklarer IT-chef i Århus Amt, Mogens Engsig-Karup.

I Vejle Amt har de også store forventninger til samarbejdet:

»Vi har en del patienter, der overføres til Århus, og det bliver meget nemmere, når lægerne i Århus selv kan hente journalerne. Samtidigt bliver overleveringen af informationer hurtigere og mere præcis,« vurderer kontorchef Vera Ibsen.

Der er dog ikke alle indbyggere i de fire amter, der får glæde af systemet med det samme. Der er stadig mange senge, især i Århus og Fyns amter, der endnu ikke er dækket af elektroniske patientjournaler, og papirjournaler vil ikke blive gjort elektronisk tilgængelige.

Ifølge IT-chefen fra Århus Amt vil samtlige sygehussenge i de fire amter først være dækket af elektroniske journaler ved udgangen af 2005.

Afvises i Østdanmark

Ifølge de fire amter er der med modellen skabt et grundlag for, at samtlige elektroniske patientjournaler i hele landet kan komme til at "tale sammen", selv om systemerne er forskellige.

Informatikdirektør i Hovedstadens Sygehusfællesskab, Sten Christophersen, afviser ideen.

»Ingen sygehuse på Sjælland har planer om at bruge modellen. Vi tror mere på den nationale strategi, der går ud på at udvikle journaler, der er baseret på fælles standarder. Når det først kommer op at køre, så vil der være langt bedre og mere avancerede muligheder for at videregive oplysninger mellem sygehusene. Modellen er om end ikke et vildskud, så en parentes i udviklingen.«

Viborgs amtsborgmester Bent Hansen afviser kritikken:

»Vi er nødt til at vise, at der er praktisk brugbare løsninger. Vi kan ikke længere vente på, at Sundhedsstyrelsen eller Hovedstadens Sygehusfællesskab får udviklet en færdig model, som vi alle kan bruge. Vores model er måske ikke den endelige løsning, men det fungere i det mindste nu, og ikke først engang ude i fremtiden.«

Ifølge Erik Bonnerup, medlem af Strukturkommissionen og tidligere formand for det udvalg under Teknologirådet, der kulegravede offentlige IT-projekter, er samarbejdet udmærket, men der er kun tale om behandling af symptomer:

»Sygdommen er stadig, at man ikke har udviklet journalerne i fællesskab. Hvis Sundhedsstyrelsen fra begyndelsen havde brugt kræfterne på at udvikle ét kernesystem, så havde de fire amter slet ikke behøvet at indgå i et sådant samarbejde.«

lisbeth.bjerre@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.