Parkpolitik uden penge
København har fået en politik for parkerne i byen, men visionerne har ikke fået penge med på vejen. Mens politikerne diskuterer, slides stier, bænke, boldbaner og legepladser.
København har for første gang i 100 år fået en politisk vision for parkerne i byen. Problemet er bare, at der ikke følger penge med.
Budgetterne bliver ikke større. Tværtimod bliver der år for år sparet på parkområdet, så selv almindeligt vedligehold ikke er nok til at holde parkerne pæne.
I går offentliggjorde bygge- og teknikborgmester Søren Pind (V) "Det grønne København" og håber på flotte parker for byens mennesker, men ærgrer sig netop over, at der ikke er penge.
Håb og ærgrelse
»Jeg er bange for, at du vil se en forslumring af parkerne. Man skærer lidt hvert år. Problemet er, at der ikke er ressourcer til parkområdet. Der er i stedet fokus på byggerier og udbygninger,« siger Søren Pind, der håber på parker og grønne områder med muligheder for aktiviteter for borgerne og ikke bare bænke til at slappe af på.
Hans ærgrelse bliver imidlertid pillet ned af Socialdemokratiet.
»Jeg synes, det er utidigt klynkeri. Jeg har aldrig hørt Søren Pind prioritere dette område særligt højt, og han har været borgmester i syv år. En parkpolitik skal ikke nødvendigvis udløse flere penge, og jeg er ikke sikker på, at man har været rundt i hver en krog for at se, om der kan laves omprioriteringer,« siger Johannes Nymark, socialdemokratisk medlem af bygge- og teknikudvalget.
Et træ til hver borger
Nogle af hovedpunkterne i den politiske vision, der inden sommer skal blive til en prioriteret handlingsplan, går på, at alle københavnere skal kunne se et træ fra deres vindue. Der må ikke være længere til et offentligt friareal end til et stoppested. Der skal være adgang til vand og det frie kig ud over havet. Byen skal internationalt markere sig som grøn metropol. De oprindelige fælleder og begravelsespladser skal beskyttes. Byggetomter skal midlertidigt beplantes.
Men mens der laves handlingsplan, er flere af stederne i byen forsømte, så det koster millioner bare at bringe dem i brugbar stand.
Huller i asfalten
Byrumschef Jon Pape kan opremse, at legepladser forfalder, og bænkene i parkerne går fra hinanden. Når der heller ikke gøres noget ved graffiti, skaber det mere graffitihærværk.
Fodboldbanerne i Fælledparken er nedslidte. Boldbaner skal hvert 10. år lægges om, men der er ikke penge til dem. Og i Vigerslevparken er de asfalterede stier så hullede, at selve bærelaget under dem er ved at bryde sammen, og det vil koste flere millioner kroner bare at bringe dem op til pæn standard.