Kvindelige soldater går i utide

Hver syvende kvindelige soldat gennemfører ikke den fire måneder lange basisuddannelse, selv om de modsat størstedelen af mændene har valgt strabadserne frivilligt. Det viser interne tal fra Forsvarets Personeltjeneste.

»Tallene overrasker os, og kvindernes frafald er dybt bekymrende efter min vurdering,« siger Alan Damm, chef for forsvarets rekruttering.

Problemet er særligt stort i Jydske Dragonregiment i Holstebro og Gardehusarregimentet i Slagelse. Her bristede drømmen om en militær uddannelse for 25 af de 77 kvinder, der begyndte i 2006, hvilket svarer til 32 pct. For mændene er frafaldet godt 12 pct.

»Uddannelserne er formelt set ens og burde reelt være det i hele landet, men disse to regimenter er traditionelle kamptrop-regimenter, og de har anderledes traditioner end andre regimenter. Firkantet sagt er uddannelsen fysisk hårdere, formoder jeg,« siger Alan Damm.

De værnepligtiges talsmænd kræver bedre oplysning til kvinderne fremover, og forsvaret vil imødekomme ønsket.

»Vi må kunne lære af dette. Måske kan vi blive bedre til at fortælle, at specifikke regimenter kan være hårde steder at uddanne sig,« siger Alan Damm og tilføjer:

»Men mange kvinder vil have hele pakken, når de endelig skal i forsvaret. De søger til de fysisk hårdeste steder.«

Forsvarets Personeltjeneste skal i samarbejde med Institut for Militærpsykologi udarbejde en redegørelse til forsvarsministeren. Heraf skal fremgå, hvorfor det kvindelige frafald er særligt stort i kamptrop-regimenterne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen