EU blokerer dansk kamp mod dyre- transporter

EUs regler for dyretransporter gælder ikke uden for EU.

EU-Kommissionen leverer nu et afgørende slag til danske politikeres kamp for at standse de lange dyretransporter.

Kampen har hidtil bygget på en antagelse om, at EUs regler for dyretransporter også kunne håndhæves i resten af verden herunder Rusland, hvortil den danske eksport af levende grise er vokset eksplosivt de seneste år.

Men det er en dansk misforståelse, lyder nu den meget klare melding fra EU-Kommissionen:

»EUs forordning om dyretransporter gælder ikke uden for EUs ydre grænse. I det øjeblik lastbilerne med grise passerer grænsen og kører ind i Rusland, bortfalder eksempelvis bestemmelsen om, at grisene efter 24 timers kørsel skal have 24 timers hvile i en stald,« siger Philip Tod, talsmand for EU-kommissær Markos Kyprianou, der har ansvaret for dyrevelfærd og dyretransporter.

Den aktuelle debat om dyretransporter udspringer af, at landbrugets eget transportselskab, SPF, er blevet afsløret i at have kørt dyretransporter langt ind i Rusland uden at følge reglerne i EU-forordningen. Således er grisene ikke blevet lukket ud af lastbilerne for at hvile i godkendte stalde undervejs i Rusland. Det har ellers været et krav fra danske myndigheder og politikere, der mener, at EU-reglerne også gælder i resten af verden.

Justitsminister Lene Espersen (K) har således betegnet transporterne som »hamrende ulovlige«. Hun ønsker ikke at kommentere, at EU-Kommissionen nu kategorisk afviser, at EU-reglerne kan håndhæves uden for EU.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen